DAN pošto su predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan postigli dogovor o podeli kontrole nad severoistokom Sirije, Moskva je upozorila kurdske borce da će se ponovo suočiti sa turskim napadom, ako ne povuku svoje snage u skladu sa sporazumom.

Pročitajte još: Komandant Kurda: Primirje ne bi bilo moguće bez Trampa

Sirijske i ruske snage raspoređuju se na severoistoku Sirije kako bi nadgledale povlačenje kurdskih boraca i uklanjanje njihovog naoružanja sa granice s Turskom. Turske snage i njihovi saveznici iz redova sirijskih pobunjenika obezbeđuju grad Ras el Ajn na severoistoku Sirije.

Prema sporazumu, Turska zadržava oblast koju je osvojila invazijom, dok će ruske i sirijske snage kontrolisati ostali deo duž sirijsko-turske granice. Predsednik SAD Donald Tramp rekao je da je ostvaren "veliki uspeh" u Siriji formiranjem bezbednosne zone:

- Primirje je poštovano i borbe su završene. Kurdi su na bezbednom i vrlo dobro su sarađivali sa nama - naveo je.

Dogovor Putina i Erdogana, o kontroli nad severoistokom Sirije, uz granicu s Turskom, zacementirao je ulogu Rusije kao glavne sile u Siriji i pojačao njen značaj na Bliskom istoku, dok slabi uticaj SAD, ocene su svetskih medija.

SPORAZUMI

MINISTAR spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je u Ankari da je Turska za pet dana postigla istorijske sporazume s dve najveće svetske sile, Rusijom i SAD i da su "te države prihvatile legitimitet operacije 'Izvor mira'".