SKOPLjE - U finišu pregovora za formiranje nove Vlade Makedonije, između pobednika u makedonskom, odnosno albanskom političkom bloku, lidera VMRO-DPMNE i premijera Nikole Gruevskog i Demokratske unije integracija (DUI) Aljija Ahmetija, u Skoplju je u sredu nagovešteno da će dogovor biti postignut - na vreme.

Pored zahteva za dobijanje najmanje pet resora u budućoj vladi, Ahmeti ima i stari predizborni projekat o zakonskom ozvaničenju službene upotreba albanskog, uz - makedonski jezik.

Ahmeti je u utorak na međunarodnoj konferenciji organizovanoj povodom desetogodišnjice potpisivanja mirovnog Okvirnog sporazuma iz 2001. (kojim je okončan ratni sukob pobunjenih albanskih paravojnih grupacija i regularnih vojno-policijskih snaga vlade u Skoplju), zatražio inostrane posrednike koji bi olakšali ozvaničenje uvođenja albanskog jezika.

- Jedna od tačaka u kojima se razlikujemo i gde još uvek postoje potrebe za motivisanjem i ohrabrivanjem od strane Džejmsa Perdjua i Fransoa Leotara, jeste i pitanje službene upotrebe albanskog jazika. Albanski jezik u Makedoniji je, takođe, službeni jezik sa njegovom azbukom - rekao je Ahmeti koji je bio vođa tadašnje albanske Oslobodilačke nacionalne armije (ONA).

Bivši makedonski premijer Ljupčo Georgijevski, jedan od potpisnika mirovnog akta smatra da se sa takvim zahtevima DUI proširuje Okvirni sporazum, zaključen 2001. godine.