SUDSKI savet je preživeo. Vlada Crne Gore je utvrdila predlog dopuna Zakona o Sudskom savetu i sudijama kojima je predviđeno da predsednik i članovi Saveta nastave da rade posao do proglašenja novog sastava. Predloženi zakon će biti stavljen u skupštinsku proceduru i upućen Venecijanskoj komisiji. Ministar pravde, Zoran Pažin, ponovio je nakon vladine sednice, da je Sudski savet najviši organ sudske vlasti koji je nadležan da obezbedi samostalnost i nezavisnost sudova i sudija.

- Pravo na pravično suđenje je od uslovljavajućeg značaja za ostvarenje gotovo svih ljudskih prava i sloboda zbog čega ga nije moguće dovoditi u pitanje niti suspendovati čak i u vanrednim prilikama - rekao je Pažin. - Uporište za svoje stavove Vlada nalazi u Ustavu i važećim međunarodnim pravnim standardima. Treba imati u vidu da Ustav Crne Gore poznaje situaciju kada Vladi istekne mandat, pa čak i Vlada kojoj je izglasano nepoverenje nastavlja da vrši funciju do izbora nove vlade.

Pročitajte još - Crna Gora: Politika blokira pravosuđe

On se nada da će izbor članova Sudskog saveta okončati na legitiman način, tako što će svi učesnici u političkom životu iskazati odgovornost.

- Očekujem odgovoran odnos svih aktera političke scene prema situaciji i njihovo učešće u parlamentu tokom rasprave o predloženom zakonu, za koji očekujemo podršku - poručuje ministar pravde.

Za predstavnike opozicije predloženi zakon je "pokušaj Vlade da donese odluku koja je suprotna Ustavu Crne Gore".

- Za DF je to neprihvatljivo. Vlada zloupotrebom želi da sačuva svoje ljude u Sudskom savetu i produži im mandat na šta, kako je rekao, nema pravo. O ovom pitanju će morati da se izjasni Ustavni sud, i da na ovom slučaju pokaže je li spreman da još jednom sroza svoj ugled, ili želi najzad da se pokaže kao nezavisna institucija - kaže Jovan Vučurović, funkcioner Demokratskog fronta.

ČLANOVI Članovi Sudskog saveta su: prof. dr Mladen Vukčević (predsednik), Vesna Medenica, Radoje Orović, Milić Međedović, Željka Jovović, Magdalena Zečević, Dobrica Šljivančanin, Loro Markić, dr Vesna Simović. Crnogorski sudski sistem koji broji oko 1.700 ljudi i na desetine hiljade predmeta pa bi blokada rada Saveta mogla dovesti do kolapsa.

Parlamentarni Odbor za politički sistem i pravosuđe raspisao je nedavno javni poziv za četiri člana Sudskog saveta. U Skupštini je u ovom trenutku nemoguće obezbediti dvotrećinsku većinu ili tropetinsku većinu, jer opozicija bojkotuje rad parlamenta.

Pročitajte još - CG: Politika blokira sudije

Prilikom nedavne posete predstavnika Venecijanske komisije, predstavnici Demokratske Crne Gore i SDP-a poručili su da nema povratka u parlament, bez novih izbora. Reagovala je predsednica Vrhovnog suda Vesna Medenica koja je pozvala "venecijance" da pronađu "deblokirajući mehanizam" kako bi se izbegla moguća anarhija.

- Odjednom ćemo stati ukoliko ne budemo imali novi Sudski savet. Ukoliko pravosuđe zavisi od političkih dogovaranja, pregovaranja, uslovljavanja, onda ni građani ne mogu da očekuju da će imati punu i kvalitetnu sudsku zaštitu - kazala je Medenica.