Reakcija Evropske unije, SAD i NATO na rezultat makedonskog referenduma samo dokazuje da su namerili da tu državu uvuku u NATO što je pre moguće, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.


"Uprkos činjenici da dve trećine građana Makedonije nije podržalo Prespanski sporazum, lideri Evropske unije, NATO i Vašington požurili su da pozdrave rezultat glasanja. Očigledno, oni pokušavaju da uvuku Skoplje u NATO što je pre moguće, bez obzira na mišljenje makedonskog naroda", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva, prenosi Tass.

Šefica diplomatije Evropske unije Federika Mogerini i komesar za pregovore o pristupanju Johanes Han ocenili su danas da je velika većina onih koji su juče izašli na referendum u Makedoniji rekla "da" Prespanskom sporazumu o imenu države, ali i njenom evropskom putu.


PROČITAJTE JOŠ: MAKEDONIJA POSLE REFERENDUMA: Izlaz „preko“ Sobranja ili izbora?

SAD su pozdravile ishod referenduma, a u saopštenju portparolke Stejt departmenta Heder Nojert, snažno se podržava puna primena Prespanskog sporazuma, "koji će omogućiti Makedoniji da zauzme svoje pravo mesto u NATO i EU, doprinoseći regionalnoj stabilnosti, bezbednosti i prosperitetu".

Jučerašnji referendum o promeni imena Makedonije nije uspeo jer nije glasalo potrebnih 50 odsto plus jedan, ali je velika većina onih koji su izašli, njih čak 90, glasalo za promenu imena i pristupanje EU i NATO-u.