Načelnici tri hercegovačke opštine, Grude, Čpljine i Posušja, proglasili su novoizbranog hrvatskog člana Predsedništva BiH, Željka Komšića, nepoželjnom osobom u tim sredinama, jer ga smatraju nelegitimnim.


Kako piše portal Klix.ba, prvi je bio načelnik Gruda Ljubo Grizelj, koji kaže da Komšić, zbog načina na koji je izabran, nije dobrodošao u tu opštinu i da su Hrvati u

JOŠ nije ni stupio na funkciju člana Predsedništva, a Željko Komšić već je uspeo da nas zavadi sa Hrvatskom i Srbijom, dok meni i Republici Srpskoj pokušava da deli lekcije. Njegova politika avanturizma neće doprineti saradnji, a BiH će gurnuti u još veći ponor.

PROČITAJTE JOŠ: Komšić optužio vrh Hrvatske za političku agresiju na BiH

Ovako je aktuelni predsednik RS i novoizabrani član Predsedništva BiH Milorad Dodik prokomentarisao Komšićevu izjavu da je za njega Kosovo nezavisna država.

Dodik smatra da bi bilo pristojno da se svi kandidati koji su pobedili na izborima uzdrže od komentara i jakih reči dok se Predsedništvo ne formira:

RADMANOVIĆ: ANTIDEJTONSKE IZJAVE RADMANOVIĆ, koji je u Predsedništvu bio tokom prethodnog Komšićevog mandata, kaže da se moglo očekivati da će predstavnik Hrvata imati stavove poput ovog o Kosovu, jer ih je imao i u prvom, a posebno u drugom mandatu. - Njegova koncepcija BiH je protivustavna i antidejtonska. Osim retorički, izjave suštinski nisu opasne, ali ga definitivno treba upozoravati da deluje antidejtonski.

- Avanturizam je kad Komšić, nakon čestitke i poziva na saradnju koju je dobio od predsednika Srbije, odgovori da je Kosovo za njega nezavisna država. On se malo preigrao i uživeo u ulogu nekog političkog mesije, kad već sad deli lekcije susednim državama kako treba da se ponašaju.

Predsednik Srpske kaže da Komšićeva drskost može jedino da nanese štetu svima u BiH:

- Ako pretnje, uvrede i arogancija, koju sada Komšić prosipa po regionu, budu stil njegove politike i u Predsedništvu BiH, bojim se da to neće voditi nikuda i biće veoma teško obezbediti komunikaciju sa okruženjem.

Komšićevu izjavu predsednik Srbije Aleksandar Vučić u četvrtak nije želeo da komentariše:

PROČITAJTE JOŠ: Komšić: Poruka za sve Hrvate - ja sam vaš predsednik!

- Srbija želi dobru saradnju sa BiH, i sa svom trojicom novoizabranih članova Predsedništva. Iako nisam srećan zbog takve izjave, neću koristiti svaku priliku, čak i kada je laka, za sticanje političkih poena. Želim da na odgovoran način pristupam izgradnji odnosa u regionu i odnosa sa BiH. Bolje je ponekad prećutati. Manje štete u budućnosti.

Uprkos provokativnim rečima, Komšić neće imati mogućnost da odluku o priznanju Kosova, ili bilo koju drugu, suprotnu interesima Srpske, "progura".

Bivši član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović kaže, za "Novosti", da postoji jasna zaštita od štetnih odluka u tom telu:- Određen broj odluka, kao što su pitanja koja se odnose na oružane snage, zahteva apsolutni konsenzus članova ovog tela. Ali i tamo gde dođe do preglasavanja, postoji mogućnost zaštite preko entitetskih interesa. U takvim slučajevima ja sam primenjivao veto i siguran sam da će to činiti i Dodik.

Ustav BiH ostavlja mogućnost članu Predsedništva da se obrati parlamentu entiteta i zatraži podršku za veto. Ukoliko dobije dvotrećinsku većinu, to mu omogućava da zaustavi odluku Predsedništva.

Radmanović kaže da je u takvim slučajevima uvek dobijao podršku parlamenta, ali da Mladen Ivanić nije koristio taj instrument jer nije želeo da prizna da je, u nekim pitanjima, parlament RS iznad njega.