RADNIK nikšićke Železare "Toščelik", kranovođa, Željko Šarović (35) teško je povređen prilikom pada sa kranske staze. On se okliznuo dok se kretao stazom i pao sa visine od oko deset metara. Nakon ukazane lekarske pomoći u nikšićkoj bolnici, Šarović je transportovan za Podgoricu, pa za Risan. Nesreća se desila na istoj "stazi" sa koje je 2014. poginuo Milovan Nikolić.

Željkove kolege su u šoku. Kažu da se radi o odličnom kranovođi i drugu.

- Svi ovde nosimo glavu u torbi. Eto i najmanja nesmotrenost može čoveka da košta života. Bogu se molimo da se Željko što pre oporavi i vrati na posao - kažu železarci.

Povreda na radu i havarija u pogonima ove fabrike bilo je više u poslednjih nekoliko godina. Još se pamti eksplozija mine koja se našla u peći sa otpadnim železom čije topljenje je već počelo. U trenutku eksplozije u pogonu je bilo dvadesetak radnika, ali srećom niko nije povređen. Prošle godine radnik Momir Đukanović zadobio je lakše povrede u eksploziji panel peći u pogonu čeličane. Od težih posledica spasao ga je kolega iz Turske koji je sišao iz kabine i uvukao ga unutra kako ga ne bi tečna šljaka zasula. U ovoj havariji povrede su zadobile i njegove kolege Danilo Mijušković i Marko Nikolić, koji su se nalazili u neposrednoj blizini.


PROČITAJTE JOŠ - Muškarac pao u okno lifta, prevezen u Urgentni centar (FOTO)

U poslednjih nekoliko godina povređeno je više od 30 radnika, dok su dvojica stradala. Iz fabričkog sindikata više puta su ukazivali na teške uslove rade, po 15, 16 sati, kada koncentracija opada, kada se inače najviše dešavaju povrede na radu. Svojevremeno je Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje zbog učestalih povređivanja radnika obavio kontrolno saslušanje nadležnih.

- Krši se i Zakon o radu i zaštiti zdravlja na radu. Ako je turska kompanija "Toščelik" kupila Železaru za 15 miliona evra, to ne znači da su kupili i radnike - kaže Janko Vučinić, predsednik Radničke partije.

PRIVATIZACIJA

OD maja 2012. godine nikšićkom Železarom gazduje turska kompanija "Toščelik", koja je deo "Tosjali grupe" iz Istanbula. Nekadašnji ponos crnogorske industrije prodat je za svega 15,1 milion evra.