UČENICA trećeg razreda Srednje stručne škole u Bijelom Polju, Irena Madžgalj, zadivila je svojim znanjem ruskog jezika i usred Rusije nekoliko puta pobedila i rođene Ruse! I to one koji maternji jezik, književnost ali i prilike u svojoj državi poznaju do tančina... Irena je, u zemlji blistavih umova i nepreglednih prostranstava, osvojila nekoliko titula. Postala je apsolutni pobednik na Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika održanoj u Moskvi, na Institutu ruskog jezika "Aleksandar Sergejevič Puškin". Uspeh je bio tim veći što je na Olimpijadi učestvovalo 2.500 takmičara iz celog sveta, od kojih je mnogima ruski - maternji jezik.

- Ponosna sam na taj uspeh. Ponovo sam bila najbolja iz ruskog jezika i na pravi način sam predstavila sebe, porodicu, školu, grad i državu. Sve ću uraditi da tako nastavim i u narednom periodu - kaže Irena.

ONA do škole pešači ceo sat, a za to vreme ima priliku da rekapitulira kako je pobedila ne samo Ruse na takmičenju koje se sastojalo iz nekoliko etapa pismenog ispita, posle čega je bio na redu ispit iz poznavanja geografije, istorije, tradicije i kulture.

- Na kraju se moj predani rad isplatio na ispitu iz ruskog jezika. Zahvalna sam svom mentoru Rasimu Kasumoviću, razrednoj Snežani Obradović i Srednjoj stručnoj školi za podršku i pomoć - priča Irena posle velikog trijumfa.

Na svečanosti povodom zatvaranja Olimpijade, Irena Madžgalj je proglašena apsolutnom pobednicom. Za nagradu je dobila statuu znanja, diplomu i sertifikat, ali i glavnu nagradu - stipendiju i besplatno školovanje na ovom prestižnom univerzitetu.

ŠAMPIONKI iz Bijelog Polja, osim nekoliko državnih i regionalnih trijumfa, to nije bila jedina pobeda u znanju ruskog u zemlji koja je praktično za nju postala "domaći teren".

PROČITAJTE JOŠ: Znanjem iz ruskog oduševila Moskvu

- Osvojila sam prvo mesto na Međunarodnom konkursu "Šta znam o Krimu" u Moskvi. Potom, takođe prvo mesto na Međunarodnom konkursu "Kako vidim budućnost Rusije: Moji predlozi i želje predsedniku Putinu", u Moskvi. Zadatak učesnika je bio da napišu esej i odgovorena pitanje kako zapravo vide Rusiju u budućnosti. Pravo učešća na konkursu imali su učenici osnovnih i srednjih škola iz celog sveta. Glavni cilj ovog takmičenja bio je da učenici obrate pažnju na političke procese koji se odvijaju u Rusiji, i da još više podstakne mlade da razmišljaju o tome kakva je bila uloga Rusije u istorijskoj prošlosti i kakva je danas u savremenom svetu - kaže ponosno Irena, koja je nedavno pobedila i na Šestoj međunarodnoj NIS Olimpijadi iz ruskog jezika u Novom Sadu, među 1.500 takmičara.

Prva je učenica iz Crne Gore koja je dobila poziv da poseti Artek na Krimu


Iskreno kaže da je pravo bogatstvo znati ruski jezik...

- Nagrade su dokaz mog truda i rada, kao i velike ljubavi prema najlepšem jeziku na svetu. Grabim svaki slobodni trenutak da zavirim u taj predivni svet ruske književnosti i ruske kulture, da pročitam nešto na ruskom, da naučim neke stihove, pročitam neku knjigu. To je najbolji način da se upoznam sa ruskom kulturom i steknem nova znanja - kaže Irena, ne skrivajući fasciniranost Rusijom.

Irena Madžgalj kod Boljšoj teatra / Foto Privatna arhiva


KRIM

Pobednik mnogih takmičenja u znanju ruskog jezika, Irena Madžgalj dobitnik je i nagrada za književno stvaralaštvo. Prva je učenica iz Crne Gore koja je dobila poziv da poseti Artek na Krimu i tamo pohađa školu, kao nagradu za osvojeno prvo mestona Međunarodnom konkursu iz ruskog jezika "Ja želim u Artek".

- Boravak u Arteku mi je dosta značio. Posetili smo gotovo čitav Krim, sva najznačajnija i najlepša mesta. Krim je mesto kao iz bajke - priča Irena.

Irena Madžgalj ispred Instituta ruskog jezika "Aleksandar Sergejevič Puškin" gde je održana Olimpijada


Sa bratom Novakom, koji ide njenim stopama, iako je stariji, najboljim studentom Fakulteta za saobraćaj, komunikacije i logistiku u Budvi, predstavljala je Crnu Goru na sedmom Međunarodnom festivalu studenata koji uče ruski jezik, od 10. do 16. septembra u Bugarskoj.