SKOPLjE – OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

Odlukom rukovodstva vladajuće Demokratske unije integracija (DUI) Alija Ahmetija, da na predstojećim predsedničkim izborima u Makedoniji „izlaze“ sa svojim kandidatom, izvesna je najava raspada političkog dogovora sa makedonskim koalicinim partnerom Socijaldemokratskim savezom (SDSM), lidera i premijera Zorana Zaeva, o „konsezualnom kandidatu“ za budućeg šefa države.

Kompromisna „izlazna“ varijanta u pomenutoj odluci DUI sadrži najavu da „vrata za saradnju sa drugim strankama ostaju otvorena“, uz ovlašćenje Ahmetiju da pregovara o mogućim „zajedničkim rešenjima“. Kako se ocenjuje iz izvora u albanskom političkom bloku, to „može, ali i nemora da znači - usaglašavanje stavova samo sa SDSM“.

Pročitajte još - Sednice u makedonskom Sobranju od četvrtka i na albanskom jeziku

– Predsedništvo DUI je jednoglasno odlučilo da ovim izborima „ide“ sa svojim kandidatom, međutim daje mogućnost, ukoliko se narednih dana stvore preduslovi za nekakvu saradnju sa drugim političkim partijama, ovlašćeni lider da razgovara sa drugim partijama Albanaca, ili drugim etničkim zajednicama o konceptu konsenzualnog kandidata, ukoliko za to postoje uslovi, izjavio je portparol DUI, i vicepremijer Vlade Makedonije zadužen za evropska pitanja Bujar Osmani.

Odluku DUI odmah su pozdravili iz rukovodstava drugih stranaka albanskog političkog bloka u Makedoniji. Tako je Ziadin Sela, čelnik opozicione Alijanse za Albance, pozitivno ocenio, „spremnost DUI da prihvati izazov predlogom albanskog kandidata za predsednika države.

Lider albanske BESA Bilal Kasami pak, pomenutu odluku DUI ocenjuje kao dobar potez budući da je na liniji njihovog istrajavanja da „stranke Albanaca na izbore izađu sa svojim zajedničkim kandidatom za pretsednika“. Time bi, kako je precizirano iz BESA, omogućeno „maksimilizovanje albanskih glasova na ovim predsedničkim izborima, i, zašto da ne, ozbiljnim pristupom svih albanskih političkih subjekata kao i drugih društvenih snaga, intelektualaca i čitavog nevladinog sektora taj kandidat da uđe i u drugi krug“.

Pročitajte još - IZBORI U MAKEDONIJI: Predsednika bira Sobranje?

Iz makedonskog bloka stranaka, pre svega vladajućeg SDSM-a, Zaeva, kao ni iz opozicione VMRO-DPMNE, Hristijana Mickovskog još nema zvanično obavljenih potvrda o utvrđenim predsedničkim kandidatima.

U iščekivanju političkih „vaganja“ o eventuaalnom raspisivanju i vanrednih parlamentarnih izbora istovremeno sa predsedničkim, spiker makedonskog parlamenta Talat Džaferi, odluku o raspisivanju predsedničkih, potpisaće 8. februara.

Drugi mandat aktuelnom predsedniku Makedonije Đorđu Ivanovu ističe 12. maja.