Politička stranka Jedinstvena Makedonija smatra da su premijer Zoran Zaev i Ali Ahmeti već dogovorili falsifikovanje popisa, koji će biti održan 2020. godine.

Kažu i da je cilj da se lažno prikaže broj Albanaca u državi kako bi se zadovoljile potrebe Ohridskog sporazuma, koji predviđa da makedonski Albanci dobiju prava samo ako učestvuju sa preko 20 odsto od ukupnog broja stanovnika, iako pripadnika albanske manjine ima oko 14 odsto, prenosi portal A1on.

Kako se navodi u saopštenju Jedinstvene Makedonije, zamenik premijera Bujar Osmani danas je najavio da će se falsifikovanje popisa obaviti tako što će se popisivati kao stanovnici i Albanci koji ne žive ili koji dugo nisu bili u Makedoniji i to samo na osnovu izjave nekog člana porodice, iako je standardni evropski model da se registruju samo oni koji su ušli u Makedoniju poslednjih 12 meseci.

"Jedinstvena Makedonija neće prihvatiti još jedan falsifikovan popis, a to neće prihvatiti ni makedonski narod", navodi se u saopštenju, uz zaključak da će ta stranka, zajedno sa makedonskim narodom, svaki pokušaj falsifikovanja popisa smatrati avanturom i veleizdajom države.