JEDINA kanonska pravoslavna crkva u Crnoj Gori jeste Mitropolija crnogorsko-primorska SPC, na čelu sa mitropolitom Amfilohijem. Crnogorska crkva nikada nije bila autokefalna, a sadašnja organizacija pod tim imenom ne pripada Pravoslavnoj crkvi. Miraš Dedeić nije episkop, nego osoba raščinjena od Vaseljenske patrijaršije. Jedini tamošnji kanonski jerarah je naš brat Amfilohije, iz svepravoslavno priznate Srpske patrijaršije.

Ovaj, jasan i izričit, stav o statusu Crkve u Crnoj Gori, predsedniku Milu Đukanoviću uputio je patrijarh vaseljenski Vartolomej. Poglavar Carigradske patrijaršije - prve u rangu u pravoslavnom svetu - povodom aktuelne crkvene krize u Crnoj Gori upozorio je crnogorski državni vrh da nijedna od zvaničnih pravoslavnih crkava neće priznati "Dedeićevu antikanonsku tvorevinu" zvanu CPC.

Pismo patrijarha Vartolomeja, datirano 21. juna, obelodanila je u četvrtak Mitropolija crnogorsko-primorska, uz komentar da je objavljivanje dopisa doprinos otklanjanju sumnji koje su se povodom rasprava o crnogorskom zakonu o slobodi veroispovesti pojavile u poslednje vreme.


PROČITAJTE JOŠ - Vartolomej razmatra zahtev o autokefalnosti MPC?

"Šaljemo Vam ovo pismo jer ne želimo da naš ljubljeni narod Crne Gore dođe u stanje crkvene izolacije i odsečenosti od tela sveukupne zajednice pravoslavnih crkava. Ponavljamo ono što smo Vam napisali 2000. godine: Uvereni smo da ćete razumeti opasnost po duhovno jedinstvo naroda Crne Gore, koja je prouzrokovana pokretom pomenutog Miraša Dedeića, te da ćete se Vi distancirati od njega, radi dobra i jedinstva Vašega naroda", piše Vartolomej Đukanoviću.

Carigradski patrijarh ističe i da je bio začuđen saznanjem da je Đukanović "iskazao svoju podršku stvaranju Pravoslavne crkve crnogorske" i da je Vlada usvojila predlog zakona koji predviđa podržavljenje pravoslavnih crkvava i druge crkvene imovine.

"Ovo bi značilo da Vaša država oduzima pravo svojine nad crkvama i imovinom Sveštenoj mitropoliji crnogorskoj, kao i ostalim trima eparhijama Pravoslavne crkve srpske", tumači vaseljenski patrijarh.

Poglavar Carigradske patrijaršije zamolio je Đukanovića da pismo ne shvati kao mešanje u unutrašnje stvari Crne Gore, već samo kao želju konstantinopoljske majke crkve da pomogne pobožnom narodu u, kako navodi, kritičnim istorijskim trenucima.

NEMA TAJNOG DOGOVORA SA REŽIMOM

PISMO vaseljenskog patrijarha najdirektnije demantuje i izmišljotine o tajnom dogovoru SPC i crnogorskog režima, uz navodni Vartolomejev blagoslov - ističu u Mitropoliji na Cetinju.

- Najviši crnogorski zvaničnici i mediji poslednjih nedelja bili su u euforiji povodom navodnog "konačnog rešavanja crkvenog pitanja", što je formulacija koja neodoljivo podseća na nacističko "rešavanje jevrejskog pitanja" ili NDH-ovsko "konačno rešenje za Srbe". Likovali su zbog planiranog nebivalog oduzimanja hramova i prizivali "ukrajinski scenario", čemu je vetar u jedra dao i sam Đukanović - kažu u Mitropoliji.

ZA SMIRENjE TENZIJA

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić primio je u četvrtak u oproštajnu posetu ambasadora Crne Gore Branislava Mićunovića i tom prilikom rekao da ostaje posvećen daljem razvoju dobrosusedskih odnosa sa Crnom Gorom, kao i da očekuje da dve zemlje prevaziđu trenutne tenzije.

"Vučić i Mićunović saglasili su se da bi dve zemlje trebalo da nastave sa međusobnom podrškom u procesu evrointegracija, kao i da prioritet daju infrastrukturnom povezivanju i ekonomskoj saradnji", navedeno je u saopštenju Predsedništva.