NEDAVNO je, skoro sedam godina od početka izgradnje kolektorske mreže i postrojenja za preradu otpadnih voda u hercegnovskoj opštini, Jelena Đaković, direktorka Društva za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture, saopštila da je projekat vredan tridesetak miliona evra zaokružen, a deonica na rivijeri puštena u probni rad.

- Čim se obavi tehnički pregled, pristupa se priključenjima, što bi trebalo brzo da se desi - najavila je Đakovićeva.

Nakon toga, oglasila se direktorka hercegnovskog "Vodovoda" Olivera Doklestić i informisala da "Dahlem" kao nadzorna firma još nije izdao sertifikat, a obavljeno je samo testiranje pumpi na rivijeri u režimu automatskog rada.


PROČITAJTE JOŠ: Zakupcima će biti oduzeta plaža ako ne budu poštovali ovo pravilo

Uz ovu informaciju sledio je i niz već uočenih nepravilnosti, a stručna komisija inženjera, formirana na predlog Vodovoda, još proverava radove na kolektoru, pumpnim stanicama, revizionim oknima. Doklestićeva je ukazala da je na velikom broju deonica minimalni pad takav da ne može biti obezbeđena dovoljna protočnost. Ponegde u kolektor prodire morska voda, postoje deformacije na šahtovima, ustanovljeni su i problemi na cevovodu. Radnici sada dvaput dnevno na primarnoj deonici prazne sadržaj sa rešetaka pumpne stanice Forte mare i Savina, a slično će se, smatra Doklestićeva, dešavati i sa 11 pumpi duž rivijere. Zato ona predlaže da se stvari isprave dok su još tu izvođači radova - turski "Ćeltikćioglu", Institut za tehničko istraživanje i "Dalem".


PROŠLOST

PROBLEM je u Igalu, nadomak plaže, i zgrada sa luks apartmanima, i takozvani taložnik "Vodovoda i kanalizacije", u koji se svakodnevno prazne cisterne fekalne kanalizacije. Građani traže da se to ne radi, a iz "Vodovoda" su obećali da će taložnik uskoro biti prošlost. Već sada preko 95 odsto fekalne kanalizacije prazni se u novom postrojenju u Meljinama.