Drugoosumnjičeni u istrazi nazvanoj "Reket" Zoran Milevski ispitan je danas u Tužilaštvu za organizovani kriminal Severne Makedonije. Ispitivanje je trajalo je oko dva i po sata, nakon čega je Milevski, poznat kao Zoki Kičeec (Kičevac), vraćen u pritvor u istražnom zatvoru "Skoplje", gde se od 15. jula nalazi zajedno sa prvoosumnjičenim Bojanom Jovanovskim.

Do sada Jovanovski, poznat kao Boki 13, još nije bio na ispitivanju, a za sutra je najavjeno da će se pred tužitepljkom za organanizovani kriminal Vilmom Ruskoskom kao svedok pojaviti specijalna tužiteljka Katica Janeva, koji su sa slučajem "Reket" dodatno povezali snimci objavljeni u javnosti.

PROČITAJTE JOŠ - AFERA "REKET": Šefica Specijalnog tužilaštva Janeva pozvana u tužilaštvo

U aferi "Reket", koja poslednjih sedmica potresa Severnu Makedoniju, do sada su osumnjičene dve osobe, Jovanovski i Milevski, ali su se u međuvremenu u medijima pojavili snimci povezani sa tim slučajem na kojima se čuje i glas Janeve, koja je bliska sa Bokijem 13, kao i glasovi biznismena i istaknutih makedonskih političara.

Po tom snimku objavljenom u italijanskom desničarskom dnevniku "Verita", Janeva koja je bila u društvu "Bokija 13", uključuje se u njihov razgovor i Kamčevu dobacuje da se "ne sekira i da će biti sve u redu".

Pošto je afera izbila u javnost 15. jula hapšenjem prvoosumnjičenog Bojana Jovanovskog koji ima bliake odnose sa Janevom, specijalna tužiteljka je istog dana podnela ostavku, a narednog dana otišla na bolovanje koje je prekinula nedelju dana kasnije.

Tužilaštvo za organizovani kriminal ih goni zbog sumnje da su iznudili novac od biznismena Jordana Kamčeva koji je pod istragom Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore, tako što su mu, u zamenu za novac, nudili da će uticati na javnog tužioca da mu olakša položaj.

Biznismen Kamčev je Jovanovskom i Milevskom u dva navrata isplatio ukupno milion i po evra od prvobitno traženih osam miliona, a dogovorenih pet, nakon čega je početkom maja prijavio Tužilaštvu za organizovani kriminal, pošto je prvo o tome razgovarao s premijerom Zoranom Zaevom.

Na snimcima objavljenim na internet stranici "Boki 13" u razgovor s Kamčevim spominje i da je o tome razgovarao s premijerom Zaevom.

Zaev je nekoliko dana kasnije negirao bilo kakvu umešanost u taj slučaj i istakao da neće dozvoliti da mu "nekoliko kriminalaca, jedan sujetan novinar i jedan peder sruše vladu".

Brzu i efikasni istragu u slučaju "Reket" zatražiili su predsednik Severne Makdonije Stevo Pendarovski i makedonska opozicija, kao i predstavnici SAD i EU.