JOŠ se nisu osušili obrazi bratstva Račić iz Slatine kod Andrijevice, kada su nadležne inspekcijske službe Crne Gore, pod pritiskom zvaničnog Zagreba uklonile spomenik Puniši Račiću koji su sa komšijama i prijateljima iz sela na Petrovdan 2017. na porodičnom imanju podigli spomenik. Dve godine kasnije (upravo ovih dana) u Tuzima je postavljen spomenik nacionalnom "heroju Albanaca" Ded Đon Ljuljiju, takođe na privatnom posedu, ispred njegove kuće.

Dok je Puniša bio za srpsko ujedinjenje, Ljulji se zalagao da Plav i Gusinje ne pripadnu Crnoj Gori! Uz to, on je bio član Prizrenske lige i učesnik ratnih okršaja u Plavu i Gusinju (1879-1890), kada je tursko-albanska strana mobilisala svoju vojsku sa područja Kosmeta, severne Albanije, Plava i Gusinja i pružila oružani otpor crnogorskoj vojsci, i tako sprečila da Plav i Gusinje uđu u sastav crnogorske države, uprkos odluci Berlinskog kongresa 1876. godine. Ljulji je bio vođa ustanka u Malesiji 1911. godine, kada se na brdu Dečić u blizini Podgorice prvi put zavijorio dvoglavi orao posle 1443.godine!

U Vusanju kod Gusinja, godinama stoji spomenik ratnom zločincu Jusufu Čeliću - Isufu Čelji, koji je 28. jula 1944. godine u Velici sa Nemcima i šiptarskim zločincima sa Kosmeta, Plava i Gusinja, muslimanskom milicojom iz Bihora, učestvovao u pogromu više od 700 žena i dece pravoslavne vere. Priča o ovom spomeniku našla se i u crnogorskoj skupštini kada je poslanik DF-a Budimir Aleksić pitao ministra kulture Aleksandra Bogdanovića - zašto Vlada Crne Gore godinama ne preduzima nikakvu inicijativu za uklanjanje tog spomeničkog kompleksa, podsećajući da to obeležje čak svetli noću!

- Dok su u Slatini čekali bagere da udare na malu spomen-ploču posvećenu srpskom patrioti, u selu Vusanje još čvrsto stoji spomenik albanskom balisti i ratnom zločincu. I vrhu države on ne smeta! S druge strane, zvanični Zagreb nema nameru da sruši spomenik zločincu i teroristi Miru Barešiću, koji je ubio crnogorskog ambasadora Vladimira Rolovića u Stokholmu, kaže, za "Novosti", Aleksić.


PROČITAJTE JOŠ - FILMSKE SCENE U KC CRNE GORE: Pritvorenik pokušao bekstvo


Ministar Bogdanović odgovorio je da njegov resor i Vlada nisu nadležni za uklanjanje bespravno podignutih objekata, odnosno spomen-obeležja, već organi lokalne uprave.


Spomenik Puniši Račiću


- Kako je Ministarstvo kulture bilo nadležno kad je naredilo da se makne postament gde je trebalo da bude spomenik Pavlu Đurišiću u selu kod Berana, na privatnom imanju, a ovo je na državnom imanju, i to pored osnovne škole, podseća Aleksić.


PROPALE INICIJATIVE

DOK je Podgoricom upravljao gradonačelnik Slavoljub Stijepović (umešan u aferu "Koverta") jedan broj nevladinih organizacija zatražio je od njega da gradska ulica u glavnom gradu ponese ime ubijenog jugoslovenskog ambasadora Vladimira Rolovića, ali uzalud. Nije prošla ni inicijativa da se pored hrvatske ambasade u Podgorici podigne spomenik Roloviću.