Nimalo vedre poruke stigle su iz Stejt departmenta na adresu zvanične Podgorice i njenih evroatlantskih integracija. U Integrisanoj strategiji za odnose sa državom (ICS), dokumentu koji je pušten na sajtu američke diplomatske službe, i Evropska unija redovno ukazuje da su neophodne zakonske reforme i opipljivi rezultati u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, koji su glavna prepreka Crnoj Gori ka integracijama.

- Korupcija i kriminal podrivaju poverenje javnosti u vladine institucije, udaljavaju američke i druge investitore i prete dugoročnom zdravlju ove mlade demokratije. Pored toga, smanjuju otpornost na maligni strani uticaj u zemlji i daju snagu transnacionalnim kriminalnim organizacijama koje ugrožavaju američku državu i region, navodi se u dokumentu Stejt departmenta.


PROČITAJTE JOŠ - NEDELjA - SLOBODAN DAN: Počinje primena Zakona o unutrašnjoj trgovini u Crnoj Gori

U izveštaju Stejt departmenta o Crnoj Gori navodi se da posebno zabrinjavaju ratni zločinci iz ratova devedesetih godina prošlog veka koji su se transformisali u današnji organizovani kriminal i nasilni ekstremizam vezan za Rusiju.

- Jačanje vladavine zakona je glavni prioritet koji dele Vlada Crne Gore, američka vlada i Evropska unija napisano je u ovom dokumentu.

Iako je Crna Gora od 2017. godine deo NATO, podsećaju da i dalje treba ukazivati na benefite članstva u toj vojnoj alijansi.

- Iako su evidentne aspiracije Crne Gore ka punoj evroatlantskoj integraciji, ona mora da nastavi da usklađuje svoju spoljnu politiku sa politikom NATO i EU. Pošto Crna Gora ima pozitivne odnose sa svim susedima, što je jedinstvena razlika na Zapadnom Balkanu, ona može preuzeti vodeću ulogu u obezbeđivanju stabilnosti u regionu jačanjem odnosa i partnerstva, kako bi se, između ostalog, efikasno suzbijali kriminal, terorizam i trgovina ljudima, ističe se u dokumentu.

Dalje se navodi da Crnoj Gori predstoji mnogo posla, posebno na jačanju vladavine zakona, uklanjanju korupcije, podsticanju ekonomskoj razvoja i očuvanju medijskih sloboda.

- Crna Gora ostaje prva država u nastojanju da se suzbije strani maligni negativan uticaj - pišu Amerikanci.


"KUM"

Dolazak investitora iz Turske Sedata P. u Crnu Goru, kao gosta Vlade, izazvalo je pažnju javnosti, posebno dva video-snimka tokom vožnje kroz Montenegro koje je pustio na "Instagramu" uz prateću muziku kultnog filma "Kum"! Biznismen je, kako se priča, sleteo na tivatski aerodrom, da bi svoj put do Podgorice nastavio automobilom (kada su navodno nastali snimci), gde ga je u zgradi Vlade dočekao potpredsednik Rafet Husović, kao i ministar turizma Osman Nurković.