POZNATE ličnosti našle su se u četvrtak na sat u ulozi bibliotekara u Biblioteci grada Beograda, u okviru tradicionalne akcije "Svi smo u biblioteci" povodom Svetskog dana knjige. Zoran Kesić, Dragan Ilić i Dragoljub Ljubičić Mićko, glumac Svetislav Bule Goncić, pisac Goran Gocić, voditeljka Živana Šaponjić Ilić i mnogi drugi, preporučivali su kvalitetne naslove ljubiteljima knjiga.

Nasmejani umetnici strpljivo su usluživali znatiželjne Beograđane, koji su došli da pored preporuke za čitanje, naprave i fotografiju sa poznatim bibliotekarima. Kesić, prvi među nasmejanima, poručio je kratko i jasno "Čitajte", dodajući da ovih dana proučava "Pariske priče" Marsela Emea, gde se mogu naći svi karakteri, od lakih žena, pa nadalje. Njegov kolega Dragan Ilić, takođe u šaljivom maniru, istakao je da mu je Dostojevski na prvom mestu i da se vraća knjigama iz tinejdžerskog doba, jer je u "drugoj mladosti". A raspoloženi Goncić nije odabrao romane, njegov izbor bile su bajke i knjige iz sfere analitike. Rekao je da bi možda prvo trebalo pročitati prve, da bi se razumele ove druge.

Svetislav Bule Goncić

KNjIGE ČUVA POD JASTUKOM

POZNATI su u četvrtak otkrili da imaju iskustvo kao bibliotekari. Tako je Ilić u vojsci šest meseci radio kao bibliotekar, a isti posao je svojevremeno obavljao i Goncić. Kesić kaže da knjigu prvo da ocu da pročita, pa ako mu se dopadne, onda je preuzme, dok Šaponja Ilić drži pisano štivo ispod jastuka.