DOKUMENTARNO-igrani serijal "Tajne službe Srbije", reditelja Ivice Vidanovića i producentkinje Danke Milošević, uskoro ćemo gledati u udarnom terminu na RTS-u, kako ekskluzivno saznaju "Novosti". Reč je o prvom serijalu o istoriji obaveštajno-bezbednosne službe Srbije, od njenog nastanka do kraja Drugog svetskog rata. Već su izmontirane tri od 10 epizoda, a u planu je i snimanje drugog ciklusa, koji će obuhvatiti razdoblje od završetka Drugog svetskog rata do danas. Bivši direktor Vojnobezbednosne agencije u periodu od 2004. do 2014, general Svetko Kovač, napisao je scenario za prvih 10 epizoda.

- Tema serije je nastanak i uloga službi bezbednosti u Srbiji (vojnih i civilnih, obaveštajnih i kontraobaveštajnih), u najvažnijim događajima naše istorije. Mada su obrađeni u knjigama, feljtonima i serijama, ti događaji nisu sagledani iz ugla službi bezbednosti - objašnjava Kovač, dodajući da ćemo u ovom projektu videti i propuste koje su napravile službe bezbednosti: - Želimo da prikažemo i istorijske događaje koje su službe mogle da spreče, kao ubistvo kralja Aleksandra, kada su i jugoslovenske i francuske službe znale ne samo da može, već i da će biti izvršen atentat na njega, a nisu preduzeli sve da to spreče.

PROČITAJTE JOŠ - VELIKI POVRATAK LEGENDARNIH "MUĆKI": Od februara druženje sa omiljenim likovima posle 15 godina


Producentkinja Danka Milošević otkrila nam je da je serija snimana tako da podseća na dokumentarce Bi-Bi-Sija:

- Sagovornici u dokumentarnom delu su bivši direktori službe, profesori bezbednosti, među kojima su i prof. Andreja Savić, prof. Milan Mijalkovski, kao i novinari koji se bave tom tematikom - kaže Danka, ističući da je cilj ovog ostvarenja podizanje nacionalnog duha i jačanje patriotizma. - Serijal predstavlja analizu istorije tajnih službi koje su delovale na tlu Srbije, a cilj je upoznavanje javnosti sa izazovima sa kojima su se suočavale srpske tajne službe u smeru zaštite i očuvanja srpskog integriteta, državnosti, nacije, identiteta, vrednosti i tradicije. Želimo da prikažemo kako su mnoga tajna zbivanja krojila sudbinu ljudi i srpskog naroda.

Danka Milošević

Prednost na kastingu imali su glumci koji fizički liče na istorijske ličnosti iz serije, pa će nas Tihomir Stanić, narator, voditi kroz serijal kao tajni agent koji otkriva arhive. Uloge tumače i Aleksandar Srećković Kubura, Slobodan Beštić, Dragan Bojić, Andrej Šepetovski, Vaja Dujović i drugi, a kostimografkinja je Nena Milovanović.

HRABRA STOJA KAŠIKOVIĆ

- U ISTORIJI srpskih tajnih službi bilo je mnogo vrhunskih operativaca, ali i agenata koji su radili za srpske, jugoslovenske ili druge službe. Veliko poštovanje zaslužuje Stoja Kašiković, učiteljica iz Sarajeva koja je srpskoj službi dostavljala šifrovane izveštaje o kretanju austrougarske vojske i pripremama za napad na Srbiju. Tajne izveštaje pisala je ispod poštanske marke, a na otvorenoj dopisnici "legalni" tekst. Kada je austrougarska vojska ušla u Beograd, pronašla je arhivu u kojoj su bili i Stojini izveštaji, zbog čega ju je Okružni sud u Sarajevu 1918. osudio na smrt vešanjem. Pod pritiskom međunarodne javnosti, kazna je preinačena na zatvorsku kaznu od 10 godina. Prilikom posete Sarajevu 1920, regent Aleksandar Karađorđević odlikovao je Kašikovićevu Obilićevom zlatnom medaljom za hrabrost.

General Svetko Kovač