NAJZNAČAJNIJI svetski džez muzičari Čučo Valdes, Kurt Eling, Enriko Rava, Jun Sun Na i ostali, kao i najbolji domaći predstavnici ovog žanra, biće učesnici 34. "Beogradskog džez festivala" od 25. do 29. oktobra u "Kombank dvorani" i Domu omladine, kako je najavljeno na današnjoj konferenciji za novinare u Skupštini grada. Tokom pet dana biće održan 21 koncert, a manifestaciju će u velikoj dvorani Doma omladine u četvrtak 25. oktobra otvoriti domaći sastav "Fiš in oil", uz specijalnog gosta, američkog gitaristu Marka Ribota.

Vojislav Pantić, član odbora festivala, ističući najznačajnije izvođače, nadahnuto je uporedio ovu manifestaciju sa velikim sportskim događajem:

- Beograd je pre nekoliko meseci bio domaćin fajnal-fora u košarci, i pokazao se sposobnim da organizuje tako veliku manifestaciju. Kad pogledamo samo program "Kombank dvorane" 28. i 29. oktobra, meni se čini kao da je to džezerski fajnal-for. Kurt Eling jeste najbolji pevač sveta u džezu. Enriko Rava jeste najznačajnija ličnost evropskog džeza u ovom trenutku. Čučo Valdes jeste najznačajnija ličnost u istoriji afrokubanskog džeza. Jun Sun Na iz Južne Koreje je dobila nagradu za najbolju džez pevačicu sveta u Nemačkoj. Kada dodamo tenorskog "titana" Džoa Lovana treći put u našoj sredini, to kompletira vrh današnjeg džeza u samo ta dva dana u Beogradu.


Pročitajte još - Čučo Valdes donosi strast Kube


Pantić je dodao da, kao što košarka nije samo fajnal-for, tako to nije ni džez festival.

- U Domu omladine ćete otkriti veoma zanimljiv program - od fri džeza, mešanja sa folklorom do mejnstrima - kazao je Pantić. - Ovo je najbolja godina u istoriji srpskog džeza, ravnopravni smo sa svim drugim svetskim džez scenama.

Koncerti u sklopu glavnog programa počinjaće u 19.00, 21.00 i 22.30. Osnivač i pokrovitelj festivala je Grad Beograd, koji je 2007. manifestaciju uvrstio u one od posebnog značaja. "Beogradski džez festival" je član Evropske džez mreže.


JUBILEJ BIG BENDA

VELIKI jubilej, 70 godina postojanja, Big bend RTS će obeležiti upravo nastupom na ovom festivalu, u subotu 27. oktobra u Velikoj sali Doma omladine, i to uz gosta iz SAD, Bobija Šua.TRIBINE, PROMOCIJE, IZLOŽBA

ORGANIZATORI festivala su pripremili i bogat prateći program, koji će se tokom festivalskih dana odvijati u holu Doma omladine. On obuhvata nekoliko nastupa, tribina i promocija albuma, izložbu... Ljubitelji džeza se o svemu mogu detaljno informisati na zvaničnoj stranici festivala www.bjf.rs.