PRE tri godine na velika vrata uveo je kriminalističke drame na našu televiziju, kada je sa prvom sezonom serije "Ubice mog oca" oborio sve rejtinge gledanosti. Ovdašnjim ljubiteljima tog žanra ponudio je svetski kvalitet upakovan u domaće ruho, a kolegama postavio novi izazov koji je pokrenuo kreativnu lavinu. Mnogi su poželeli preko noći da po njegovom uspešnom receptu snime krimić, pa čak i regionalni HBO.

I dok nastoje da ga prate u stopu, naš proslavljeni reditelj, scenarista i producent Predrag Gaga Antonijević rešio je da napravi korak dalje u svom stvaralaštvu. I zada novi domaći zadatak. Sa novom akcionom serijom "Državni službenik", koja u nedelju, 24. marta, startuje na kablovskom kanalu Superstar TV u 21.00, odvažio se da prikaže rad tajnih službi u okolnostima savremene obaveštajne i opšte geopolitičke situacije. Sa "Ubicama" je doneo žanr koji kod nas nije bio prisutan, dok svuda u svetu čini ozbiljan segment televizijske i filmske industrije, a sa "Službenikom" će nastojati da pomeri njegove granice.


PROČITAJTE JOŠ:
Vrela Lola upoznala Novaka Đokovića (FOTO)

- U Holivudu se odavno snimaju serije koje obrađuju rad tajnih službi, kao što su Si-Aj-Ej ili Ef-Bi-Aj, ali u Srbiji će ovo biti ponovo iskorak u oblasti kriminalističkih priča - kaže za "TV novosti" Antonijević. - Iza "Državnog službenika" stoji ekipa "Ubica", a u radu na scenariju pridružio nam se i talentovani Dimitrije Mita Vojnov. Gledaoci mogu da očekuju dosad neviđene zaplete, nešto najintrigantije što im je ponuđeno u poslednje vreme na televiziji. Najteže je uraditi savremenu seriju. Lako je "bežati" u prošlost. Ovo su, ipak, "vruće" teme. Snimali smo na Kosovu i Metohiji, bavimo se problematikom koju će gledaoci prepoznati, kao što je bio slučaj sa "Ubicama". Reč je o uslovnoj fikciji, ali istovremeno i našoj svakodnevici. To je priča posvećena svima onima koji su položili život za očuvanje bezbednosti naše zemlje, o čijoj žrtvi mi nikada nećemo ništa saznati jer su bili zavetovani na tajnost. Bez mogućnosti da dobiju spomenik ili status narodnog heroja, iako su ga zaslužili.

U režiji Miroslava Lekića i Ivana Živkovića, snimatelja Miloša Kodema, montažera Filipa Dedića i po taktu kompozitorke Aleksandre Kovač, "Državni službenik" prati agente tajnih službi koji daleko od očiju javnosti svakodnevno uklanjaju pretnje po Srbiju i vode borbu u lavirintu domaćih i inostranih intriga. U igri su razne opasnosti, poput priliva migranata, koje se lome preko naših granica. Junaci serije su mladi ljudi pritisnuti bremenom ogromne odgovornosti, velikim delom proistekle iz širokih ovlašćenja koja njihova pozicija nosi. Uz profesionalna iskušenja glavnih aktera, radnja ove uzbudljive krimi-drame bavi se i cenom koju u svemu tome plaća njihov privatni i porodični život.

Uz velikane domaćeg glumišta Aleksandra Berčeka i Žarka Lauševića, u seriji igraju Milan Marić, Nebojša Dugalić, Nenad Jezdić, Marta Bjelica, Ljubomir Bulajić, Vaja Dujović, Nenad Okanović, Radovan Vujović, Sonja Kolarić i mnogi drugi.

Gaga Antonijević

Ako je suditi prema promotivnim fotografijama, "Državni službenik" odaje utisak visokobudžetnog projekta. Na pitanje da li je, možda, skuplji od "Ubica", Antonijević odgovara:

- Skuplji je i kompleksniji, ali i "Ubice" će uskoro krenuti u tom pravcu. Inače, u montaži smo dogurali do šeste epizode "Državnog službenika". Biće ih ukupno 11. Paralelno sa emitovanjem, završićemo preostalih pet nastavaka. Verujem u uspeh serije i već sada planiramo da uradimo više sezona - otkriva nam Gaga, koji je bio pionir i u snimanju serija za domaću kablovsku televiziju. - Dok nestrpljivo čekamo premijeru "Državnog službenika", pitamo Antonijevića gde će nas to povesti u narednoj seriji ili filmu:

- Odavno sam sačinio listu projekata koje bih voleo da radim, tako da se nje i držim. Prvi sam snimio film o Prvom svetskom ratu ("Zaspanka za vojnike"), pa prvu krimi-dramu ("Ubice mog oca"), sada je na red došla prva serija o tajnim službama. Uz božju pomoć, snimiću i film o Jasenovcu, a onda i prvu domaću seriju o vampirima. Smatram da je važno da se žanrovski i tematski obogati televizijska i filmska ponuda u Srbiji. Gledaoci to zaslužuju.

Milan Marić

MARIĆ NA ČELU EKIPE

GLAVNA uloga u "Državnom službeniku" poverena je Milanu Mariću, jednom od najpopularnijih glumaca mlađe generacije, dobro poznatom i ruskoj publici.

- Tumačim inspektora Lazara na kojem se lomi cela priča o tajnoj službi i njenom funkcionisanju. Videćete na koji način zaposleni u njoj pokušavaju da reše probleme na ulicama grada - kaže glumac. - Moj lik je višeslojan i serija prati njegov poslovni i privatni život, prikazuje situacije u koje ga služba stavlja i kako se on u njima snalazi. (M. B.)


PROČITAJTE JOŠ:
Brajan Rašić: Moji rokenrol idoli su mi postali klijenti

ŽENSKA STRANA PRIČE

DUGOGODIŠNjI prijatelji i kolege sa klase Vaja Dujović i Milan Marić u "Državnom službeniku" postaju bračni drugovi.

- Naše scene uglavnom su snimane u kući, a kakve probleme Lazar donosi u nju - videćete već u nedelju - priča Dujovićeva.

- Budući da posao državnog službenika nije uobičajen, bilo je uzbudljivo osmišljavati kako njih dvoje funkcionišu zajedno i kako se Ana kao naizgled običan građanin bori s profesijom svog muža.

Poznata glumica ističe da je počastvovana time i što prvi put deli kadar sa Žarkom Lauševićem.

- Lepo je kad sarađujete sa nekim ko ima toliko iskustva, jer se gluma odvija sama od sebe - kaže Vaja. (M. B.)