DA bi se stvarnost razumela, ona se mora iznova preispitivati. Samo tako se mogu razotkriti tajni mehanizmi "moći iz senke". Upravo taj fenomen inspirisao je britanskog režisera, scenaristu i producenta Metjua Perkila, poznatog po popularnoj seriji "Bitanga" sa Tendi Njutn u glavnoj roli, da nam prošle godine podari prvu sezonu špijunskog trilera istoimenog naziva.

Sa Markom Strongom, Alisterom Petrijem, Džoom Dempsijem, Karimom Mekadams i Anastasijom Grifit u glavnim rolama, ekipa je snimala na setovima lociranim širom sveta, od SAD, preko Irana do Maroka. "Moć iz senke" je ambiciozan projekat evropske produkcije, što potvrđuje i u drugom ciklusu (ponedeljkom od 22.00 na Foksu), a Perkil nam u ekskluzivnom intervjuu za "TV novosti" otkriva u čemu je pronašao inspiraciju za novu sezonu.


PROČITAJTE JOŠ: "Vajtsnejk" na Tašu: Provala oblaka i rokenrola (FOTO)

- Pokretač za drugu sezonu bila je vest o tome da su četiri američka vojnika nastradala u Nigeriji. Kada sam na televiziji čuo tu informaciju, nisam se poput većine prepustio emocijama, iako je svaki izgubljeni život velika tragedija, već sam se zapitao šta su oni radili u Nigeriji. Ko ih je tamo poslao? Koja je bila njihova misija? Čije su interese ostvarivali? I tako je počeo moj rad na drugoj sezoni "Moći iz senke" - otkriva nam Perkil, koji seriju potpisuje i kao scenarista, pa je imao zadatak da bude bolji od sebe.

* Da li ste zadovoljni uspehom prve sezone, i jeste li uspeli da prenesete publici željenu poruku?

- Veoma sam zadovoljan, najviše zbog toga što smo gledaocima podarili drugačiji špijunski triler. Bavimo se ljudima na čijim plećima počiva svetski poredak i od čijih misija zavisi sve ono što se događa oko nas. Ovo je serija o našim životima, o tome ko njima upravlja i gde su granice naše slobode. Druga sezona, za razliku od prve, koja se bazirala na liku Marka Stronga, prati živote svih likova podjednako. Priča je mnogo šira i složenija, što mi je kao scenaristi dalo dovoljno prostora, da uz sjajno glumačko osveženje, kao što je Volton Gogins, napravim nešto potpuno drugačije.

* Po čemu ćete pamtiti ovaj nastavak? Šta je to novo što ste nam doneli s drugom sezonom?

- Uvek seriju pamtim po priči, glumcima i lokacijama na kojima smo snimali. Ovog puta to će definitivno biti Sahara. Nezaboravno iskustvo! U takvim situacijama čovek zaista proverava svoje sposobnosti i granice. "Moć iz senke" je TV projekat, a ne bioskopski blokbaster sa megalomanskim budžetom. Zbog toga je sa sredstvima kojima smo raspolagali bilo neophodno postići filmski efekat. Uspeli smo u tome, ali izazov je bio veliki. Na granici sa Alžirom, usred mora užarenog peska, sa celokupnim setom, snimateljima, glumcima, šminkerima i svima koji su neophodni da bi se snimio materijal, na neverovatnim pustinjskim temperaturama doslovno smo se borili sami sa sobom da bismo u predviđenom roku snimili sve scene. Međutim, upravo takve okolnosti daju najbolje rezultate.


PROČITAJTE JOŠ: Bubnjar "Gansa" pokušao samoubistvo?

PODANICI MOĆI

* ŠTA će biti najveće nasleđe "Moći iz senke" - poruka da je sve izgubljeno, ili da se, ipak, treba nadati boljem sutra?

- Stvarnost je takva da je običan čovek pred interesima moćnika iz senke - nemoćan. Međutim, postoje mnogobrojni delovi našeg života, oni najjednostavniji, koji su njima nedodirljivi. Nadu bi trebalo tražiti u tome da se okrenemo sebi. Moćni će biti moćni i bogati baš kao što su to bili i pre 2.000 godina. Prava moć u svakoj zemlji uvek je na istom mestu. Ona se ne menja na izborima. Na njima se menjaju samo ljudi koji je zastupaju.