Voditeljka Danka Novović danas je otišla u legendu. O veštini sa kojom je obavljala svoj posao spikera svaka reč je suvišna. Pred vama je poslednji intervju voditeljke koji je dala za naš list...

Kompanija "Novosti" ovom prilikom želi da uputi saučešće porodici i prijateljima čuvene Danke.

DOGODILO se to pre 11 godina. Bio je petak, avgustovski. Pripremila je i pročitala vesti, kao što je činila svakog dana. Onda je naručila piće i pozvala kolege na čast. Pitali su je da li joj je rođendan. "Ne, ovo je moj poslednji radni dan" - rekla je kao da to nije ništa.

Daktilografkinja je počela da plače, kolege su se rastužile. Potom se uključila kamera i nekako je spontano nastao prilog koji je u etar otišao iste večeri. Vest da je Danka Novović otišla u penziju objavljena je u Dnevniku koji je do tada uređivala. U RTS, prezenterka vesti i "vlasnica" specifično prepoznatljive boje glasa, provela je čitav radni vek. Odlaskom jedne od najpopularnijih spikerki Srbije i bivše Jugoslavije, završena je era najgledanije informativne emisije. Ali, Danka penziju nije pozdravila "sa visine" .

- Plašili su me da će mi biti dosadno, a meni je lepo. Pijem kafu s prijateljicama, čitam, uživam u uređenju kuće, kucam u drvo i govorim: "Samo da je zdravlja". Energija je tu, pa je tu - kaže naša sagovornica.

Zbog te energije, Danka je jednom pristala da naruši penzionerski mir, pa smo je gledali kao voditeljku emisije "Posle kafe" (Foks). Od srede 26. marta ponovo je aktivno TV lice. Ne, neće čitati vesti. Biće jedna od tri "Drage Savete":

- Ruška Jakić, Branka Vučković i ja smo već nekoliko meseci na terenu. Delimo savete. Pomažemo onima koji imaju probleme, pokušavamo da ih izvedemo na pravi put ili da ih navedemo da sami do njega dođu. Koliko smo u tome uspešne, videćete za koji dan, kada Prva TV krene sa emitovanjem ove zabavno- -edukativne emisije.

Sve tri "Savete" su priča za sebe. U tome, kaže Danka, i jeste poenta. Bez zadrške im pripisuje: profesionalizam, organizovanost, volju i brižan odnos prema emisiji.

- Svi su zapanjeni našom tačnošću i trudom. A, mogu vam reći da nam zavide i na energiji. Još od jutra, kada dođu po nas, mi smo potpuno spremne za snimanje, pevamo, smejemo se... Vozači nam kažu: "Sve smo videli, ali da neko od ranog jutra peva..." - priča Danka, napominjući da produkcijska kuća "Paprika" lepo brine o njima.

Čini joj se da posle toliko godina prvi put nema tremu dok radi. Nekada ju je, priznaje, imala pred svako uključenje. Sa osmehom se priseća prvog dana u studiju, kada je zamalo pala u nesvest, iako je pre toga dve godine marljivo vežbala izgovor sa lektorima (i pampurom).

- Televizija je bila čudo. U nju se nije ulazilo sa ulice, nego si morao da prođeš ozbiljnu obuku. Jednog dana su došli u studio Bate Miladinovića, čiju sam školu pohađala, i tražili najavljivačice programa. Bata mi je rekao da odem da probam, da vidimo da li nešto može da bude od mene. To me je povredilo, pa sam na audiciju otišla više da dokažem da ja to mogu. Tako smo Vesna Nestorović, Staka Novković i ja počele da radimo na televiziji. I, prošle ozbiljnu školu do prvog uključenja - kaže Danka, priznajući da nikada nije volela da se slika, kao što nikada nije volela da je nazivaju novinarkom, već spikerkom i voditeljkom.

Iako se brzo izdvojila talentom i prepoznatljivim altom, poverenje starijih kolega je stekla pre svega željom da uči.

- Ko god je mislio da je lako čitati vesti, prevario se. To je ozbiljna profesija. TV Beograd je bila velika škola u koju se ulazilo s dužnim poštovanjem. Spiker je bio neko ko ume da čita vesti, ko ima dobar glas, ali i ličnost. Sećam se koliko mi je značilo prisustvo sjajnog kolege Mileta Zdravkovića u trenutku kada nam u studio pristiže neredigovan tekst, a mi odmah moramo da čitamo logično, bez greške, sa razumevanjem - objašnjava Danka, koja je bar šest puta dobila nagradu "Gordana Boneti".

Čitala je tada vesti za Tita, ali ga nikada nije upoznala. Sa ove distance, žao joj je zbog toga, jer smatra da je u pitanju ličnost koju je trebalo upoznati.

- Mogu za njega da pričaju ovo ili ono, ali fakat je da je Tito bio pravi političar. Dovoljno mudar, dovoljno pokvaren, harizmatičan, mangup, čovek koji je voleo žene. Imao je sve što je potrebno za moć - kaže Danka.

Osim što je čitala vesti, bila je voditeljka emisije "Od jutra do povečerja", vodila je Opatijski festival, "Beogradsko proleće", "Vojni festival". A, bila je i na čelu Udruženja spikera Jugoslavije. Doduše, bilo je to pred sam raspad zemlje, tako da joj je mandat trajao kraće od predviđenog.

Nostalgična je prema tom vremenu, jer se tada, kaže, mnogo profesionalnije radilo: sa više ljubavi, poštovanja i nežnosti. Sada se sve svodi na trku za novcem, a o kvalitetu niko ne brine. Srećna je što je živela u vremenu u kojem je knjiga imala vrednost, u kojem su se slušale (a ona je kao gimnazijalka i pevala) i kancone i rokenrol, i u kojem je i ono malo paparaca imalo meru. Bila je i popularna i uspešna, ali je ostala normalna. To smatra svojim najvećim uspehom. Pitanje je da li bi to danas pošlo za rukom nekoj novoj Danki Novović kojoj bi neki novi Toma Zdravković napisao jednu od svojih najlepših pesama.

Teško.


NISAM BILA KARIJERISTA

IAKO se o njenom profesionalizmu nadaleko pričalo, Danka kaže da nikad nije bila previše ambiciozna. A opet, mnogi su mislili da upravo zbog karijere nije imala decu:

- Ne, nego mi se nije dalo. To smatram svojim najvećim neuspehom. Iako sam imala lep život, bilo je u njemu mnogo tragičnih momenata, poput ovog. Kao devojčica sam ostala bez oca, kasnije su mi umrla oba brata, majka je to teško doživela... Ponekad mi se čini kao da smo bili kažnjeni zato što smo bili toliko vezani - kaže Danka, priznajući da joj mama, koja je umrla pre tri godine, mnogo nedostaje i da se često seća njenih saveta koji su je nekad možda i nervirali.