U STAROJ kafani ušuškanoj u centru prestonice, koja priziva duh prohujalog vremena, nedavno je počelo snimanje serijala "Starogradski biseri". Muzičar Vladimir Đurić, poznatiji kao Đura Mornar, pronašao je priče o tome kako su nastajale legendarne kafanske numere, koje su često bile zanimljivije i od samih pesama. Producentkinja Danka Milošević došla je na ideju da snimi seriju koju ćemo gledati na Prvom programu Radio-televizije Vojvodine u oktobru.

Pročitajte još: NOVA SEZONA "URGENTNOG CENTRA": I ljubavne afere u ordinaciji

- U pitanju je pionirski rad, istraživanje građe koja gotovo da ne postoji u našoj etnomuzikologiji. U svakoj od 30 polučasovnih epizoda predstavićemo po tri priče o čuvenim boemskim numerama koje ćemo, zatim, i čuti. Biće reči i o autorima i razlozima zbog kojih su te pesme napisane - otkriva Miloševićeva, za "Novosti".

Reditelj Dragan Guzijan se u ovom žanru oprobao već mnogo puta, ta- ko da je iza njega veliko iskustvo. - Želimo da predstavimo neke (ne)zaboravljene pesme, kroz likove u staroj gradskoj kafani. Koristili smo i arhive, kako bismo što slikovitije dočarali atmosferu o kojoj govore, a ima ih oko 50 i razvrstane su tematski: o vinu, krčmi, šeširima, svadba- ma, preljubi, ženskim imenima, pijanstvu, tamburašima, konji- ma, salašu - objašnjava Guzijan, dodajući da je scenaristkinja Katarina Todorović, po knjizi Đure Mornara, napisala tekst za uloge Gazde, koji skuplja ploče i albume sa slikama, i "smotanog" Konobara, a tumače ih Dragan Vujić Vujke i Ivan Zablaćanski.

Gazda mu tepa amzo (klipan, naivko) i priča kako je nastala pesma, koju zatim izvode pevači. Ne pevaju u kameru, već iz uživanja, tako da izgleda kao da je u kafani svakog dana drugi izvođač. Neke od ovih numera koje izazivaju lepe emocije i mame osmeh na lice su retko izvođene, a među mnogobrojnim umetnicima su i Žarko Dančuo, Ekstra Nena, Milan Krunić, Bilja Krstić, Milenko Pavlov, Davor Jovanović, Bane Ostojić i drugi.

Foto K.Todorović

BALKANSKI EVERGRIN POPULARNI

Vujke ističe da je uloga Gazde njegovo lično glumačko zadovoljstvo.

- Drago mi je što mogu na delu da pokažem duh Dorćola i Beograda, da ubacim sebe u "vremensku mašinu". Igram bonvivana koji voli život i diše punim plućima, a njegov odnos sa konobarom podseća na Del Boja i Rodnija iz "Mućki". Pričam mu o tome kako su nastajale starogradske pesme, ko ih je pisao i pevao. One su balkanski evergrin, neke su starije više od sto godina. Moje omiljene su "Šušti, šušti bagrem beli" u izvođenju Živana Milića i "Fijakerist" - kaže glumac.