PODNOŠENJE izveštaja Radomira Antića o dvogodišnjem radu na čelu reprezentacije pretvorilo se u selektorovu tiradu pred Stručnim odborom FSS, verbalne konflikte s članovima ovog tela i paranoične pokušaje da se za sve loše pronađe krivac na drugoj strani. Drsko preko svake mere Antić se poneo i prema malobrojnim predstavnicima medija koji su dva i po sata strpljivo čekali u hotelu “M” da čuju šta selektor ima da kaže naciji iza koje se prečesto sakrivao tokom dosadašnjeg mandata.

- Zašto slikate!? Je l’ ste pitali da li može? Je l’ ste vi možda ruski navijači? - prepotentnim tonom, uz nervozno mlataranje rukama obratio se Antić fotoreporterima koji su ga sačekali u holu posle sednice, s obzirom na to da prethodno u dva navrata nije dozvolio slikanje u konferencijskoj sali, govoreći da “slikaju kad on izađe”.

Posle drskog nastupa i selektorove aluzije na fotografije naših igrača s pivom i cigaretama, objavljene u ruskim novinama, nastao je tajac koji je prekinula naša učtiva molba za minut njegovog vremena.
- Nemam šta da kažem - odbrusio je Antić, jedva okrećući glavu preko ramena dok je izlazio iz hotela.

Od kulture i vaspitanja na koje se toliko puta pozivao u poslednje dve godine nije ostalo ni osnovno “doviđenja”. Ruku na srce, novinarima od Antića to nije bilo ni potrebno, već njegova izjava o tome na koji način je objasnio struci šta se sve dogodilo na Mundijalu i zašto je Srbija osvojila poslednje mesto u grupi. Nestao je i onaj toliko puta viđeni, usiljeni osmeh s lica, a naročito je neobjašnjivo da neko ko je toliko voleo da pozira pred kamerama sada ne dozvoljava da bude fotografisan.

A, iza zatvorenih vrata bilo je svega samo ne konstruktivne analize. Antić je, kako smo saznali, imao žučnu raspravu sa potpredsednikom SO FSS Dušanom Savićem, zatim se ljutito obraćao predsedniku Slobodanu Santraču, doktoru Miljku Ristiću... Po svemu sudeći odlazeći selektor Srbije, uobičajeno je govorio o sebi u trećem licu, insistirajući na tome da su svi krivi osim njega, ali i da sam plasman na SP predstavlja uspeh. Antić je tvrdio da su njegov rad podrivali mnogi, i to po instrukcijama pojedinaca iz FSS, a uspeo je i da našu reprezentaciju poredi s prvakom sveta!
- Antić je rekao kako je imao 23 igrača iz 23 različita kluba, a Španci čak osmoricu koji igraju zajedno u Barseloni i Nemci šestoricu iz Bajerna - preneo je naš izvor jednu od apsurdnih paralela kojima je selektor pokušao da odbrani neodbranjivo.

Tokom izlaganja su se “pojavili” i problemi s povredama, koji do sada nisu korišćeni kao alibi, a Antić je posebno podvukao kako je on “uveo kulturu i drugačiji sistem”. Takva izjava teško da može da se “proguta” posle psovanja sudije Larionde i oštrog kažnjavanja od strane FIFA, kojim je Antić doveo Srbiju u poziciju da četiri od deset mečeva u kvalifikacijama za EP igra bez selektora! Uz sve to, dok se pravni tim FSS trudio da pripremi njegovu odbranu, kako bi kazna bila makar smanjena, Antić je našao za shodno da saopštenjem optuži FIFA za “atak na srpski fudbal”!?

U sredu je sednica Izvršnog odbora FSS koja će posle ovih dešavanja morati da poprimi sasvim drugačiji tok. Na ponašanje Radomira Antića sada više niko od odgovornih ne sme da ostane ni gluv ni nem. Čovek koji posle neuspeha na najvećem takmičenju, uoči kojeg je najavljivao “siguran prolaz u drugi krug”, ne preuzima ni trunku odgovornosti i za sve okrivljuje druge, vređa sudije, osuđuje FIFA, optužuje FSS i “subverzivne elemente” za podrivanje i omalovažava medije verovatno broji svoje poslednje dane na selektorskoj funkciji. Na potezu je Izvršni odbor.

SANTRAČ: NISMO MI SUD

NOVOIZABRANI predsednik Stručnog odbora FSS Slobodan Santrač istakao je posle sednice da se on bavi strukom i da ne želi da prenosi šta je ko rekao na sastanku.
- Pokušali smo da stvorimo atmosferu, rekao sam Antiću da mi nismo tu da bismo štitili bilo koga, niti smo nekakav sud, već da svi želimo samo da vidimo šta je najbolje za srpski fudbal. Dobili smo mnogo informacija putem video prikaza i sada treba da formiramo mišljenje koje ću u sredu izneti IO FSS - rekao je Santrač.

NI REČ O ODGOVORNOSTI

SLOBODAN Santrač je na pitanje da li je Antić preuzeo odgovornost za bilo šta, odgovorio da o tome nije bilo reči.
- On nije govorio o tome, samo je rekao da je ostvario uspeh, s obzirom na to kakvu je situaciju zatekao kad je došao. Objašnjavao je dešavanja sa utakmica na SP i istakao faktor sreće kao glavni uzrok što nismo postigli bolji rezultat.

KAZNA JE TEMA ZA IZVRŠNI ODBOR

NA sastanku Stručnog odbora s Antićem nije bilo reči o strategiji vođenja tima na mečevima koje Antić neće moći da vodi zbog kazne FIFA.
- To je nešto drugo, to je tema za Izvršni odbor, mi se bavimo samo strukom - brecnuo se Santrač. - Mene interesuje šta je reprezentacija uradila u kvalifikacijama kad je bila prva, Mundijal i šta ćemo raditi dalje kad je struka u pitanju. Takođe, da za arhivu FSS ostanu izveštaj i analize o prethodnom dvogodišnjem periodu.