Od specijalnog izveštača „Novosti“
KERETARO

PUSTOLOVNIM letom preko Frankfurta i Atlantskog okeana, pa duž istočne obale Sjedinjenih Američkih Država, srpski „orlovi“ ostavili su za sobom 10.624 kilometra od Beograda do Meksiko Sitija. Pre nego što su uspeli da dođu sebi od 17 časova provedenih u putu, po licima ih je zapljusnuo hladan vetar koji ovih dana brije kopnom Centralne Amerike, a oko njih se filmskom brzinom stvorio ambijent dostojan crvenog tepiha kanskog festivala.


Sevanje bliceva, bleštava svetlost rasvete, desetine kamera i lokalnih novinara s mikrofonima, koji su kao po komandi jurnuli ka reprezentativcima Srbije i zasuli ih rafalima pitanja.

Nastali metež su na dva-tri metra iz pozadine pratili pripadnici specijalnih snaga federalne policije Meksika, zastrašujuće oklopljeni u pancire, šlemove i maske preko lica, s automatskim puškama na gotovs! Ispred i iza autobusa parkiranog pred ulazom u aerodromsku zgradu zaslepljivale su crvene i plave rotacije patrolnih vozila, čiji je odblesak crtao šare po transporteru, čije je prisustvo u koloni jasno govorilo s kolikom ozbiljnošću su lokalne vlasti pristupile obezbeđenju ekspedicije iz Beograda.

- Preko našeg konzulata tražili smo punu bezbednost i pojačanu pratnju. Prilikom gostovanja reprezentacije praksa je da imamo samo jedan eskort za treninge, utakmice i put od aerodroma, ali za Centralnu Ameriku se uvek preventivno traži da obezbeđenje bude pojačano - objasnio je vođa puta, generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije Zoran Laković, koji se po dolasku sreo s ambasadorom naše zemlje Zoranom Stojanovićem.

Zbunjenost „orlova“ euforičnim dočekom kratko je trajala i nekolicina iskusnijih igrača spretno su i na prvu loptu „zaigrali“ s meksičkim novinarima - neko na španskom, neko na engleskom jeziku.

- Izuzetno cenimo reprezentaciju Meksika koja ima mnogo odličnih pojedinaca i tim za poštovanje. Posebno bih istakao Ćićarita, kojeg dobro znam iz Engleske, gde smo gradski rivali - rekao je lokalnim medijima Aleksandar Kolarov, prvi srpski igrač oko kojeg se u vidu prstena načičkala cela bulumenta Meksikanaca.

Pažnja se tada usmerila na novog kapitena „orlova“ Nikolu Žigića čiji je tečan španski izazvao divljenje i komentar malobrojnih srpskih izveštača:

- El kapitan abla espanjol, muj bjen...

Žiga se nije dao izbaciti iz ravnoteže, samo se šeretski nasmešio. Opšte oduševljenje izazvala je pojava Boška Jankovića s velikim sombrerom, čiji je obod u prečniku veći od 70 centimetara. Sombrero je ubrzo promenio vlasnika i utisak je da je baš Vladimiru Stojkoviću najbolje pristajao. Povratnika u nacionalni tim prepoznali su i pojedini navijači na aerodromu, kojima se potpisao na svoju sličicu iz prošlogodišnjeg albuma Lige šampiona, a onda razvukao osmeh od uha do uha i podigao tri prsta. Bio je to signal da i njega okruže kamere i novinari, koje je golman „orlova“ dovitljivo pozdravio sa „Viva, Meksiko!“

Na euforiju je morala da se stavi tačka jer je prošla ponoć po lokalnom vremenu i konvoj se zaputio na 213 kilometara dugu etapu do Santjago de Keretara. Kao u filmovima iz ratne zone, kolonu je na autoputu, niz koji su se slivali potoci kiše, predvodio otvoreni džip sa šestoricom naoružanih specijalaca koji su celim putem stajali na zadnjem delu vozila. Ne baš prijatan utisak ovakvog prizora, u koji smo gledali više od tri sata puta do konačne destinacije, ublažila je ljubazna službenica iz odbora za doček.

- Budite bez brige, Kereterao je miran i prelep grad sa oko milion stanovnika. Videćete divne istorijske spomenike i tvrdim da nećete otići kući razočarani.

Kako je počelo, razočaranja ne dolaze u obzir...

OBEZBEĐENJE I U HONDURASU
NA trusnom latinoameričkom tlu „orlove“ čekaju još veće mere bezbednosti kada se presele u San Pedro Sula, u kojem se pre tri nedelje dogodio masakr u obračunu dve bande, kada je ubijeno 14 ljudi.
- Pred put smo tražili procene bezbednosti od BIA, MUP i MIP, a razgovarali smo i s našim počasnim konzulom u Hondurasu. Tako je putem dva kanala ostvaren kontakt s lokalnim vlastima, jer u ovom delu sveta nisu suviše ažurni kao u Evropi - obavestio je Zoran Laković.

GOSTOVANJE OD MILION DOLARA
FUDBALSKI savez Srbije će od predstojećih utakmica imati i dobru zaradu, s obzirom na to da ukupni troškovi gostovanja našeg tima koštaju domaćine oko milion dolara. U sumu je uračunata kompletna organizacija puta i smeštaja, kao i prihod za FSS od strane saveza Meksika i Hondurasa.