NEKADA među stativama, sada među štakama. Operisao kuk, ali nema vremena za kukanje. Počelo je Svetsko prvenstvo u fudbalu. Ne mari za bolove, već za Nejmara i ostale fudbalske zvezde.

Milutina Šoškića, našeg legendarnog golmana, nalazimo na VMA, kako vežba posle operacije. Kao da će opet istrčati na „Vembli“ i zameniti čuvenog Lava Jašina u timu sveta. U sobi mali televizor, za velikog golmana.

- Svetsko prvenstvo u fudbalu je nešto najlepše što se doživljava i ne zaboravlja. Ipak, za razliku od mog vremena, sve je to sada biznis i mnogo toga je u igri.

* Branili ste na Svetskom prvenstvu u Čileu 1962. godine, kada smo osvojili četvrto mesto.

- Tog prvenstva se sećam sa tugom i radošću. I dalje sam tužan jer smo propustili priliku da budemo prvi. Imali smo dobar tim, raspored i prošli najteže protivnike: Ruse, Nemce... Lepo je bilo što smo, ipak, razočarali sve one koji su nas iz zemlje ispratili sa transparentima da ćemo se iz Čilea pre vratiti nego što ćemo tamo stići. Ali i to je slaba uteha, jer osim prvog mesta, sve drugo ništa ne znači.

* Nas ove godine nema u Brazilu. Kome ćete pokloniti vaše simpatije?

- Uvek sam voleo lep fudbal. Moji ljubimci su Urugvajci. Brazilci, pre, a naročito posle utakmice sa Hrvatskom, nisu mi dali nadu da mogu tek tako lako da se prošetaju Svetskom prvenstvom. Osim toga, oni imaju strahovit pritisak da kao domaćini moraju da budu prvi. Naravno, ne treba zaboraviti Nemce i Argentince.

* Četiri puta ste sa Amerikancima bili na Svetskom prvenstvu kao trener njihovih golmana.

- Naravno da sam uz njih, imaju tešku grupu, ali to je ekipa koja može svakog da pobedi.

* Bili ste najboljigolman na svetu. Ko bi na ovom prvenstvu mogao da zablista između stativa?

- Ima puno kandidata. Možda bih mogao da izdvojim belgijskog golmana Kurtou. Nekako mi on najviše imponuje, i da baš ne budem neskroman, on najviše liči na mene iz mlađih dana.

O našem minulom prvenstvu nismo razgovarali, jer je popularni Šole rekao: „Nemojmo da kvarimo lepotu fudbala“.