Gorica je pravi hit u HNL ligi. Velika četvorka hravtskog fudbala Dinamo, Hajduk, Osijek i Rijeka je dobila ozbiljnu konkurenciju, što su za vikend najbolje na svoojoj koži osetili Splićani. A dan posle tamošnji mediji pišu o krizi Hajduka i neobičnom životnom putu Jiloana Hamada.

Kurd, koji se rodio u sovjestkom zatvoru, drugar Zlatan Ibrahimovića igra za Goricu, ima pravo da nastupa za tri reprezentacije, a oblačio je već dres dve je prava priča za holivudski film.

- Moji roditelji su Kurdi, a ja sam se rodio u zatvoru! Moj otac je dobio ponudu za posao u Švedskoj pa su moji krenuli na put kroz Sovjetski Savez. Zapeli smo u Bakuu jer su tati morali proveriti isprave, a ceo proces se odužio na nekoliko meseci. Još je veći šok za moju porodicu bio kad su ih strpali u zatvor. Majku i sestru u ženski, a oca u muški. Cela procedura oko papirologije se odužila pa sam se rodio u zatvoru. Pričala mi je majka da je bilo odvratno, prepuno insekata koji su gmizali po zidovima -priča Hamad za 24 sata.hr

Iako je nastupao za sve mlađe selekcije, kao i za reprezentaciju Švedske, odlučio je da, iako Kurd, zaigra za Irak, i to, kako kaže sa ponosom.

- Ja sam i Šveđanin i Iračanin. Majka je domaćica, otac me je pratio na utakmicama. Putovao je na svom biciklu. Nikada nisam imao markiranu opremu kao drugi dečaci. To me je naučilo da cenim sve ono što danas imam. Otac mi se borio i u ratu kao kurdski pešmarenga, ali mene politika ne zanima. Ponosan sam što sam Kurd i što nastupam za Irak.

Hamad je inače dobar prijatelj sa Zlatanom Ibrahimovićem, a obožava da se druži sa Balkancima.

- Najviše sam se družio s Balkancima. Imam u Hrvatskoj puno prijatelja. Danas sam u sjajnim odnosima sa Zlatanom Ibrahimovićem. Nikad neću zaboraviti kad sam kao golobradi klinac igrao za Malme, a na prijateljsku nam je utakmicu došao Milan, moj omiljeni klub. Ibra me nakon utakmice pozvao u Milanovu svlačionicu i upoznao sa Gatuzom, Tiagom Silvom... Ma sjajan tip- kaže Hamad.

Posle igara u Malmeu, Hamarbiju, Hofenhajmu, Inčeonu, odlučio se za hrvatsku ligu i Goricu.

- HNL je za klasu bolji od švedske lige. Bundesliga je "top-level", o tome ne treba ni raspravljati, ali HNL nije daleko. Kramarić mi je čestitao na dolasku u Goricu, ali nije mu bilo jasno zbog čega sam došao ovde.