Hrvatska košarka je dotakla samo dno, reprezentacija nije donela medalju od 1995. godine i EP, šta više ne mogu ni da se plasiraju na velika takmičenja, ni klubovi nisu ništa bolji. Odlaskom Cedevite u Ljubljanu nemaju ni predstavnika u dva najjača evropska takmičea, a sve to i te kako boli.

Dugogodišnji proslavljeni reprezentativac Hrvatske Luka Žorić je pronašao krivca za raspad tamošnje košarke, a to je regionalno takmičenje, odnosno ABA liga.

"Posle svih tih godina koliko se igra ABA liga, ja zaista mislim da u ovoj konstalaciji snaga u regionu, Zadar i Cibona ne treba da igraju ABA ligu! Naša dva kluba su tu, iz raznoraznih razloga, kanta za napucavanje i to nikome ne treba. U toj ligi mi postojimo samo da bismo drugima služili za njihove interese i ciljeve. Na kraju, ta ABA liga nije niti pošteno, fer takmičenje. Naši proračuni i naša ulaganja u ekipu nisu identična drugima, a s druge strane naš porezni sistem nije kao u nekim drugim zemljama iz regiona. I mislim da u toj ligi svi klubovi nemaju isti tretman, pa je zbog toga za mene ta liga i neregularna. Zadar i Cibona se bore za ostanak, dolaze im u goste klubovi koji ih napucavaju, ne razvijaju se pritom mladi, nego igraju polovni stranci, i to sve zajedno, po mom mišljenju, ne vodi nigde. Treba napraviti ozbiljan zaokret", ističe Žorić za Sportske novosti.

Žorića najviše boli činjenica da hrvatskih klubova nema ni na evropskoj mapi...

"Onoga trenutka kad smo prestali da igramo u Evropi, zaustavilo se i naše školovanje i razvijanje igrača i trenera. Mi sada odlazimo u Makedoniju da gledamo kako neko igra, kakve dresove ima, putujemo u lošije gradove nego što su to bili oni evropski nekada, a patimo jako u razvoju i igrača i trenera".

Nastavio je nekadašnji košarkaš Fenerbahčea da priča o trenerima...

"Jesu, pojavili su se, s nekima sam od njih poput Mulaomerovića ili Rimca i ja sam radio, s Golemcom nisam, ali s njim sam dobar, tu je i Sesar. Ali, evo Golemac, sada je on trener koji više ne spada u kategoriju potencijala, on je trener za kojega će se otimati najbolji klubovi, ne samo u regiji, nego i šire. Ali, recite, kakav bi bio njegov put, da je ostao ovde? Riki radi odličan posao, Mulaomerović je posle Cibone morao na Kosovo, Sesar se kroz Goricu diže, ali opet i tu bi imao kvalitetniji razvoj da se recimo kao trener diže kroz evropske kupove", zaključio je Žorić.