ŠPANSKI vozač Jamahe Maverik Vinjales pobedio je na Velikoj nagradi Holandiji, trci za šampionat sveta u "Kraljevskoj kategoriji", ispred zemljaka Marka Markeza na Hondi i mladog Fabija Kvartarara, Francuza koji vozi Jamahu u timu Petronas.

Legendarni Italijan Valentino Rosi, koji je je deset puta slavio na ovoj stazi nije završio trku, pogrešio je i pao, te drugu put uzastopno ostao je bez bodova i čini se nade da će osvojiti desetu titulu u karijeri.

Ovo je peta pobeda u karijeri Vinjalesa. Pre dve godine je na startu šampionata zabeležio tri trijumfa. Prošle godine samo jednu i sada se, ovim trijumfom, vratio u svetski vrh, iako je tek sedmi u generalnom plasmanu (65 poena).

- Dugo sam čekao ovu pobedu. Nije bilo jednostavno ali sam ceo vikend imao dobar ritam. Motor je bio sjajno pripremljen i hvala svima iz ekipe - blistao je Vinjales.

Zadovoljan je bio i svetski šampion Markez.

- Video sam da je Vinjales brži još na treninzima i zato smo stavili nazad meku gumu. Zadovoljan sam drugim mestom jer sam povećao prednost u šampionatu - iskren je bio Markez.

Veliki aplauz na kraju dobio je Fabijan Kvartararo.

- Po prvi put sam vodio na trci i veoma sam zadovoljan - rekao je Kvartararo, debitatnt koji je imao operaciju ruke pre samo deset dana.

Ova trka će se, kao i većina u Asenu na čuvenoj TT stazi, dugo prepričavati. Pol poziciju je imao mladi Francuz Fabio Kvartararo na Jamahi, ispred Španca Maverika Vinjalesa na Jamahi i Aleksa Rinsa (Španija, na Suzukiju.

Na samom startu žestoko su krenuli vozači Suzukija, Rins i Žoan Mir (Španija) ali je posle greške Rins pao u drugom krugu, poremetivši i ritam Žoana Mira, pa je vođstvo preuzeo Kvartararo, ispred Markeza koji koristi grešku Vinjalesa. U petom krugu izleće i Valentino Rosi koji je usput "pokupio" i Japanca Takakija Nakagamija, koji tom prilikom pada i udara u zid, zbog čega mu je ukazana lekarska pomoć i odmah je prebačen u medicinski centar na dalje preglede. Prema prvim informacijama Japanac je imao mnogo sreće i nije zadobio teže povrede.

Vinjales je pokušao da napadne Markeza, ali je u devetom krugu pogrešio pa je Markez odmakao, dok je Vinjalesa pristigao Italijan Andrea Dovisiozo na Dukatiju.

U desetom krugu Markez izbija na prvo mesto ispred Kvartarara, koji samo krug kasnije uzvraća udarac i vraća se na prvu poziciju. Ovaj dvoboj omogućava Vinjalesu da se priključi i 15. krugova pre kraja smo dobili ponovo bitku ova tri vozača za pobedu u "Katedrali motociklizma", kako popularno zovu ovu stazu u Asenu.

Uporni Vinjales uspeva da 12 krugova pre kraja (od 26) pretekne Markeza, a krug kasnije uspeva da pretekne i Kvartarara! Mladi Francuz, čija Jamaha ima ograničenje broja obrtaja za razliku od rivala, ne uspeva da drži ovaj tempo (osma trka u karijeri) pa Markez kreće u poteru za Vinjalesom.

Devet krugova pre kraja Vinjales preširoko prolazi kroz krivinu i Markez je na prvoj poziciji! I tada kreću nadmetanja dva Španca koja su na noge podigla svih 105.000 gledalaca (grad Asen ima 67.000 stanovnika). Vinjales je ponovo poveo, Markez desetinku iza. Kvartararo šest krugova pre kraja zaostaje već više od sekunde. Iza ove trojice vozača velika bitka se vodila za četvrtu poziciju između dva Italijana na Dukatiju Dovisioza i Danila Petručija, ali i Španca na Suzukiju Žoana Mira, ali i Franka Morbidelija koji se pojavio "niotkuda" na Jamahi.

Tri kruga pre kraja Vinjales dodaje gas, vozi najbrži krug trke, Markez čini se plaća danak izboru meke gume na zadnjem točku, a Kvartarao mudro čuva treću poziciju.
Do kraja trke Vinjales ne greši! Velika pobeda ispred Markeza i Kvartarara! Četvrti je Dovisiozo, ispred Morbidelija i Petručija!

U generalnom plasmanu vodi Markez sa 160 poena. Drugi je Dovisiozo sa 116, treći Petruči sa 108. Na 4. poziciji nalazi se Aleks Rins sa 101 bodom. Rosi je ostao na 78 poena.

Sledeća trka vozi se 7. jula za Veliku nagradu Nemačke na stazi u Sakseringu.