OSAM klubova u vrbaskoj opštini u protekle dve godine je prešlo u viši rang takmičenja. To protivreči tezi da je u Vrbasu "zamro" vrhunski sport, iako je rukometni klub, po kojem je grad najpoznatiji, poslednjih sezona bio čas na ulaznim, čas na izlaznim vratima Super A lige. Fudbalski klub Vrbas, dva puta amaterski prvak SFRJ (1971. i 1972) i 17 godina stabilan drugoligaš bivše "velike" države, bankrotirao je 30. jula 2007. godine, a "zamenio" ga je OFK Vrbas, koji je najnovije prvenstvo završio u gornjem delu tabele Vojvođanske lige Sever.

U elitnija društva su se od 2017. do danas plasirali fudbalski klubovi Vrbas, Iskra iz Kucure i Obilić iz Zmajeva, kao i Odbojkaški klub Vrbas, ŽOK Sutjeska i Ženski košarkaški klub Vrbas, a to je ove sezone pošlo za rukom i Ženskom rukometnom klubu Vrbas, koji se vinuo u Super A ligu, i to u godini kad muški RK Vrbas slavi tri decenije od ulaska u Prvu saveznu ligu SFRJ.

RUKOMETAŠI su pretprošle godine "skočili" iz Prve lige Srbije - grupa Sever u Super B ligu, a porazom kod kuće od zrenjaninskog Proletera, u borbi za šampionsku titulu, propustili su priliku da se naredne sezone vrate u Super A ligu.

PROČITAJTE JOŠ: Umro Fahrudin Jusufi

STIPENDIJE OPŠTINA Vrbas je nedavno donela odluku da stipendira 11 najboljih sportista. To su Ljubo Jalovi (Klub borilačkih sportova), Stefan Camović (Boks klub Čarnok), Đorđe Bukvić i Matija Bosančić (Unity Fight Team), Miomir Majkić (Džudo klub Tori), Mitar Eraković i Miljan Marković (KMF Leteći Holanđanin), Luka Eraković (Plivački klub Delfin), Matilda Navratil (Šahovski klub), Jelena Mažić (ŽRK) i Uroš Mitrović (RK).

- Tu smo gde smo, ali ne može da se poredi nekad i sad. Nekad je jaka vrbaska privreda pomagala sve klubove, a danas više od 90 odsto finansija obezbeđuje opština. RK Vrbas, uz to, funkcioniše po starinskom modelu: oslanjamo se na sopstvene snage i imamo tri selekcije mladih igrača, čiji roditelji nemaju nikakve troškove, jer ne naplaćujemo ni članarinu, ni kotizaciju, ni putovanja, ni opremu. Rukovodimo se sportskim motivom da igra bolji, a ne onaj ko ima više novca - objašnjava Jovan Kovačević, jedan od trenera vrbaskih rukometaša i državni reprezentativac, koji je učestvovao na tri evropska i jednom svetskom prvenstvu.

PREDSEDNIK opštine Vrbas Milan Glušac navodi da je proletos, na skupu Stalne konferencije gradova i opština, Sportskog saveza Srbije i Ministarstva omladine i sporta, predočeno da je Vrbas na trećem mestu među lokalnim samoupravama u republici po ulaganjima u sport.

- Opština iz lokalnog budžeta podržava više od 50 klubova. U Centru za fizičku kulturu (CFK) "Drago Jovović" svi klubovi održavaju treninge besplatno - ističe Glušac.

Fudbaleri iz Ravnog Sela, učesnici Kupa Jugoslavije 1952. Foto SSOV

Centar nosi ime vrhunskog rukometaša i kapitena olimpijske reprezentacije Jugoslavije, a u njegovu čast održava se i Memorijalni turnir "Drago Jovović". Slavu vrbaskog rukometa proneli su i Jovica Elezović, Zoran Puzović, Dragan Momić, Aleksandar Stojanović, Golub Doknić, Predrag Vujadinović, Danimir Ćurković...

DUG je i spisak poznatih fudbalera, koji su ponikli ili deo karijere proveli u klubovima u vrbaskoj opštini. Među njima su Joakim Vislavski, Vojin Lazarević, Rade Đurović, Goran Kartalija, Radoslav Batak, Dragan Stojisavljević, Svetozar Bajo Šapurić, Vlado Šmit, Zoran Rajović, Ljubomir Fejsa, Jagoš Vuković, Ljubiša Aleksić, Srđan Stanić (sada član Opštinskog veća Vrbasa, zadužen za sport)...

PROČITAJTE JOŠ: SUMA KAKVOG SVI VOLE: Tamnoputi vezista sjajno vozi "valjak"

- Uvek govorim: kakav fudbalski klub - takav grad, zato ćemo sve učiniti da fudbal vratimo na stare staze. Za početak "napašćemo" Srpsku ligu, a imamo stadion na Šlajzu koji zadovoljava kriterijume za Superligu - naglašava Srđan Stanić.

On napominje da Vrbas ima puno talenata i u drugim sportovima, navodeći reprezentativce u boksu, plivanju, džudou i futsalu. Klub malog fudbala Leteći Holanđanin je dva puta biran za najuspešniji sportski kolektiv opštine Vrbas. A čak devet puta za najboljeg sportistu u ovoj sredini proglašavan je kik-bokser Ljubo Jalovi, svetski šampion i najtrofejniji sportista Opštine Vrbas svih vremena.

"KLAN" FUDBALSKIH SUDIJA

NIKADA Vrbas nije bio u eliti jugoslovenskog fudbala, ali su elitu iz Vrbasa predstavljali - fudbalski arbitri. Miroslav Radoman (od 1978. do 1990. na 400 utakmica stajao na golu FK Vrbas), godinama među najboljim "pištaljkama" u regionu, pa prvi čovek sudijske komisije FSS. Nasledio ga je Miroslav Mažić, jedan od najbolje ocenjenih sudija na terenima u Evropi, da bi se odrekao te slave i otisnuo u Kinu. Rade Raka Đurović je, istina, rođen u Prizrenu, ali se nastanio u Vrbasu gde je godinama uspešno igrao fudbal, potom bio uspešan sudija. Iz tog ranga je i Vlado Glođović, golman Vrbasa u mlađim kategorijama, koji je položio ispit za sudiju i započeo svoju karijeru zajedno s Mažićem.


SENZACIJA IZ RAVNOG SELA

ZLATNIM slovima u istoriji vrbaskog sporta zapisan je podvig FK Proleter iz Ravnog Sela, koji se 1952. godine plasirao u četvrtfinale Kupa Jugoslavije, popularno zvanog Kup Maršala Tita. Momci iz Ravnog Sela, koji su igrali fudbal i istovremeno mukotrpno radili u lokalnoj zemljoradničkoj zadruzi, takmičili su se u četvrtfinalu sa najjačim klubovima ondašnje FNRJ - beogradskim Partizanom i Crvenom zvezdom, Sarajevom, splitskim Hajdukom, niškim Radničkim, riječkim Kvarnerom i ljubljanskim Odredom (današnja Olimpija). Izgubili su na domaćem terenu od Radničkog ali se, kako je istakao akter te legendarne utakmice Branko Marović Čik, nisu obrukali ni igrom ni ponašanjem.