ОД ИЗВЕШТАЧА "НОВОСТИ": ДОНГУАН

ПОСЛЕ пет година током којих је уздрману српску репрезентативну кошарку вратио у светски врх, Александар Ђорђевић повукао се са места селектора. Одлуку коју је донео раније саопштио је на конференцији за медије после победе над Чешком у утакмици за пето место на Светском првенству у Кини.

- Рекао сам играчима да одлазим. Мислим да је ред и време. Није било разговора о наставку сарадње. На мени је да се повучем, да ни не очекујем разговор. Ја знам када човек или тренер треба да направи први корак. Сада осећам обавезу да то урадим. Одлазим у тренутку када нисмо успели да остваримо оно што смо желели на овом Светском првенству.

И да су српски кошаркаши у Кини досањали златне снове, који су им у три наврата током Ђорђевићевог мандата били на дохват руке, Сале национале рекао би “ћао, нема више”.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Бјелица: Хтели смо победу по сваку цену; Радуљица: Идемо кући уздигнуте главе (ВИДЕО)

-Донео само одлуку пре Светског првенства. Али, није било у реду да причам о томе пре него што завршимо учешће на такмичењу. Живот иде у другом правцу. Лето желим да посветим породици, није било лако... Све смо прошли заједно, али није било лако.

Захвалио се свима који су на било који начин били сапутници на селекторском путовању обележеном вицешампионским титулама на Светском првенству у Шпанији 2014, Олимпијским игрма у Рију 2016. и Евробаскету у Истанбулу 2017.

-Дугујем велику захвалност људима из Савеза, Саши Даниловићу, Драгану Ђиласу који ме је поставио на место селектора док је био председник, такође и Дејану Бодироги који је у то време био директор мушких селекција. Хвала свим сарадницима који су свих ових година били ту, направили смо јако добру средину. Радну, искрену. Хвала свим играчима који су били овде, заједно смо се дигли, заједно су ме дигли. Много им дугујем, неизмерно ћу им бити заувек захвалан. Хвала свима, мислим да је било екстра – рекао је велики Сале и изјурио из просторије за конференције за медије.


Изјурио је да сузе, које су му се скупљале у очима док је говорио о одласку, не би потекле у камере. На самом почетку, кисело се насмејао на лапсус службеника ФИБА који води протокол на конференцијама.

-Честитам на освојеном шампионату – рекао је службеник, без намере да сипа со на свежу рану.

Брзо се исправио и честитао на петом месту. Можда је било боље да је то прећутао.

-Солидан резултат, нисмо срећни јер смо знали да можемо боље од тога. Постоје разлози због којих нисмо успели – рекао је Ђорђевић и потом говорио о једном од њих. - Организација је изванредна, људи су сјајни. Али, такмичење је изузетно тешко за играче, веома захтевно. Ако играш четвртфинале, а један тим иде аутобусом сат времена, а други се буди у пола шест и путује до три поподне, то нису исти услови. То је предност за један тим. У полуфиналу су изгубила два тима која су имали дан одмора мање. То се нама десило у финалу Евробаскета 2017. После 15 дана тешких мечева, трошења енергије, потребан је одмор да бисте пружили најбољу кошарку. Сви такмичари морају да имају исте услове.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Србија победом над Чешком освојила пето место у Кини

Одговор на питање једног страног новинара садржи све оно што је Сале био као играч и што јесте као тренер. Питање гласи: “Како сте мотивисали екипу за ову неважну утакмицу”.

-Ова је била најважнија у нашим каријерама. Мораш да докажеш да играш 100 одсто, да ћеш оставити срце, да си такмичар. То је мој карактер. Успео сам да пробудим змаја у играчима после тешког пораза од Аргентине, нисам успео после пораза од Шпаније. На оваквом такмичењу нема жаљења за оним што се десило. Устанеш и кажеш: „Где је медвед, морам да му сломим ногу“. Ми смо чврсти. Створили смо бункер, али смо сада изгубили. Изгубили смо од финалиста, који ѕаслужују да буду у финалу.

БОГДАН БИО ПРАВИ ЛИДЕР

ЂОРЂЕВИЋ је истакао улогу Богдана Богдановића на Светском првенству у Кини.

-Честитам Богдану на сјајном турниру. Одиграо је феноменалну утакмицу, био наш прави лидер читавим током турнира. Морамо да радимо на томе да имамо одбрану какву смо имали у другом полувремену. Очигледно је да нисмо сви дошли да играмо за победу.