NA liniji za Sremske Karlovce, na stajalištu kod Futoške pijace, u nedelju ujutro, kako je saopšteno iz JGSP "Novi Sad", napadnut je vozač autobusa ovog preduzeća, koji je zbog povreda završio u Urgentnom centru. Na licu mesta je intervenisala i policija.

Do incidenta je, kako preciziraju u JGSP, došlo kada je vozač zamolio pet mlađih putnika da kupe karte, a u ovom preduzeću, takođe, ističu da je krajnje alarmantno da vozači dobijaju batine zbog toga što mole putnike da pokažu ili kupe karte za prevoz.

Sam incident se, kako saznajemo, dogodio oko osam časova ujutro, a vozača su mladići izvukli iz autobusa i maltretirali ga na stajalištu, dok mu niko od okupljenih građana nije priskočio u pomoć.

- Odlukom o javnom prevozu, koju su usvojili odbornici Skupštine grada, regulisano je da je prilikom ulaska u vozilo putnik dužan da uđe na prednja vrata i da voznom osoblju pokaže važeću voznu kartu, odnosno da je kupi kod vozača - kažu u JGSP. - Još jednom apelujemo na javnost i nadležne da pomognu da se ovakvi slučajevi spreče. Napominjemo da je od početka godine ovo drugi fizički napad na zaposlene u našem preduzeću, i ističemo da su žrtve napada uzorni i primereni radnici.

Napadi na kontrolore i vozače JGSP "Novi Sad", inače, postaju sve češća pojava, a samo prošle godine bilo ih je čak 14.

Rešenju ovog problema trebalo bi da doprinesu i izmene Odluke o javnom prevozu, kojima je regulisano da je putnik koji se u vozilu zatekne bez važeće vozne karte, odnosno isprave na osnovu koje ima pravo na prevoz dužan da plati voznu i posebnu kartu, a neplaćanje karte tretira se kao prekršaj.

- Ukoliko putnik odbije da kupi posebnu kartu, kontrolor je dužan da sačini zapisnik - objasnili su u JGSP. - Podaci iz zapisnika o putnicima koji ne kupe posebnu kartu, navode u JGSP, unose se u službenu evidenciju i dostavljaju komunalnoj policiji zbog izdavanja prekršajnog naloga.


KAMERE RADI SIGURNOSTI

KAO jedan od načina da se ovakve situacije preduprede, ali i da se poveća sigurnost u autobusima, u JGSP razmatraju uvođenje video-nadzora u autobusima. U tu svrhu, kako objašnjavaju u ovom preduzeću, već je pokrenut i pilot-program, odnosno, kamere su ugrađene u jedan autobus.