DVE osobe utopile su se u prethodna dva dana u Srbiji! Naime, desetogodišnji dečak iz Kragujevca nastradao je prekjuče u Šumaričkom jezeru, dok se devetnaestogodišnji Aleksandar Spasić iz surduličkog sela Alakince udavio juče po podne u kanalu u blizini hidrolektrane "Vrla 3" u mestu Masurica.

Telo dečaka juče su pronašli spasioci i kupači na Šumaričkom jezeru. Prema priči očevidaca, neko je na površini, nedaleko od plaže, primetio nesretno dete. Prvi su pritrčali posetioci. Oni su pokušali da ga reanimaciju, ali nažalost, bilo je kasno.

Zasad nema pouzdanih podataka kada se dečak utopio. Pretpostavlja se da se tragedija dogodila prekjuče, posle 19.30, kada prestaje rad spasilačke službe. Spasioci kažu da je dečak gotovo svakodnevno bio na jezeru, sam i bez roditeljskog nadzora. Upozoravali su ga jer se često bio na mestima van prostora obeleženog za kupanje. Niko pouzdano ne zna kada je nestao. Prema nekim pričama, zadnji put je viđen prekjuče, oko deset časova pre podne.

Prema nezvaničnim informacijama, roditelji nesretnog dečaka preksinoć su obavestili policiju da dete nije došlo kući. Cele noći su ga tražili na raznim mestima, nakon čega se i policija uključila u potragu, ali nije bilo rezultata. Tek juče oko podneva se saznalo da se dogodila tragedija.

Mladić koji se utopio kod Surdulice, prema navodima policije, kupao se kanalu u selu Masurica koji je nebezbedan, prvenstveno zbog hladne vode. Šta se tačno dogodilo, nije poznato, ali očevici kažu da je momak u jednom trenutku nestao i da su to primetili prijatelji koji su bili s njim. Oni su pozvali spasilačke ekipe i ronioce. Kanal je ispumpan, a telo mladića nađeno je na dnu jezera.

Aleksandar je, inače, bio maturant Tehničke škole u Surdulici, a kako su nam potvrdile komšije, živeo je u siromašnoj porodici. Njegova majka juče nije smogla snage da razgovara s novinarima, jer je još uvek u šoku.
KANAL KAO KUPALIŠTE


Meštani Surdulice kažu da mladići iz okolnih sela, i pored upozorenja starijih, koriste ovaj mali kanal za kupanje, uprkos tome što nije predviđen za plivanje.

Inače, kanal u kome je dubina vode oko tri metra je nebezbedno mesto i za najiskusnije plivače i to pre svega zbog izuzetno hladne vode, koja stalno kroz njega protiče.

U Alakincu, odakle je gde je Aleksandar živeo sa porodicom, o njemu i njegovoj porodici svi imaju samo reči hvale. Pričaju da je bio divan momak, nasmejan, da nikada nije pravio probleme. On i njegov brat, objašnjavaju meštani, pomagali su roditeljima, koji su teško živeli.

- Kako sam čuo, četvorica mladića, s kojima je bio i Aleksandar, kupala su se u kanalu, a nisu plivači - priča nam Zoran Milić, žitelj Alakinca koji je poznavao nastradalog mladića. - Velika tragedija je zadesila ovu porodicu. Jedan mladi život se ugasio. Aleksandrov otac je imao veliku tragediju na poslu u "Mačkatici", kada ga je udarila struja. U veoma je teškom stanju, mislim da ne zna šta se dešava.

U toku jučerašnjeg dana brojni Aleksandrovi prijatelji opraštali su se na društvenim mrežama od ovog mladića koji je, kažu, bio omiljen među prijateljima.