LESKOVAC - Izgradnja novog glavnog gradskog kolektora će početi tokom ove godine, kako bi zamenio postojeći, koji je i pre upotrebe bio potpuno devastiran.

Novi kolektor je uvršten u ovogodišnji plan javnih nabavki nadležne gradske uprave, a njegova procenjena vrednost iznosi 362,5 miliona dinara - što je preduslov za početak rada i novosagrađenog centralnog postrojenja za preradu otpadnih voda koje je EU finansirala sa 10,4 miliona evra.

Podsetimo, sve se zakuvalo kada je postalo jasno da je već izgrađeni kolektor dug oko pet i po kilometara - koji otpadnu vodu treba da dovede do postrojenja za prečišćavanje - toliko oštećen, da će morati da se gradi novi. Lokalna samouprava takav projekat nije mogla sama da finansira, a osim početka rada postrojenja pod znakom pitanja je bila i donacija Kraljevine Holandije od gotovo osam miliona evra - namenjena proširenju kanalizacione mreže u 17 naseljenih mesta. Zato je Vlada Srbije odlučila da obezbedi neophodna sredstva, pa se raspisivanje tendera očekuje u aprilu.

Inače, protiv odgovornih za neupotrebljivi kolektor su još pre dve godine podnete krivične prijave i tužbe nadležnom sudu, ali su oni odbacili krivicu - uz tvrdnje da su, zbog poplava 2010, cevi trpele opterećenje koje nije bilo predviđeno. Projektna dokumentacija, navodno, nije uzela u obzir ni podzemne vode koje su se u međuvremenu pojavile, te izazvale pukotine na kolektoru koji u upotrebi nije bio gotovo devet godina.

Nezvanično, leskovačko Osnovno javno tužilaštvo je nedavno odbacilo prijavu protiv bivšeg direktora "Vodovoda" Zorana Stojanovića, dok je sudski spor protiv izvođača radova, preduzeća "Crna Trava", još u toku. Stojanović nije želeo da komentariše odluku Tužilaštva, dok izvođači od početka tvrde da su posao u svemu obavili prema ugovoru i tehničkoj dokumentaciji.


PROMAŠAJ

SNIMANjA su pokazala da je postojeći gradski kolektor oštećen na 89 odsto ukupne trase, što je ugasilo sve nade da će možda moći da se sanira. Inače, izgradnju gradskog kolektora lokalna samouprava je započela 2006. kreditom od 1,2 miliona evra, koji je refinansiran 2010, a otplaćen tek pre dve godine.