STAROPLANINSKO selo Dojkinci organizovalo je drugu po redu izložbu organske hrane "Darovi netaknute prirode". Nasred sela su se sjatili žitelji ovog i okolnih mesta: Jelovice, Brloga, Visočke Ržane, Rsovaca, Slavinje, Krivodola jednog i drugog, ali i Pirota, kao i svi ostali koji imaju bilo kakve veze sa Dojkincima, iznad čijih visova Jastreb i Kopren se pruža granica sa Bugarskom.

Na dvadesetak štandova izložena je organska hrana, proizvedena na njivama koje decenijama nisu videle plug i ašov. Dobrodržeći penzioneri, nekadašnji industrijski radnici i potomci gorštaka, izložili su prvoklasan visočki krompir, luk, pasulj, blitvu, zelje, paradajz, papriku, jela od ovih namirnica i sve što može da uspe na oko 800 metara nadmorske visine. Bilo je tu pekmeza, slatka od šumskih plodova, ali i drvenarije, suvenira, i drugih narodnih rukotvorina, koje se prave starim alatima od lipovine, leskovine, drenovine, ali i čamovine kojom ovaj kraj obiluje, počev od Arbinja pa sve do granice.

PROČITAJTE JOŠ - Stara planina raj za ekstremne sportove

Ivica Veljković, predsednik MZ Dojkinci, kome su u organizaciji pomogli turistička organizacija u Pirotu i gradska vlast, kaže da je sva hrana kompletno proizvedena na organski način i da je to velika prednost u odnosu na industrijsku.


PIROT ULAŽE U SELA

DOJKINCI su jedino mesto u ovom kraju koje ima gastronomsko-turističku manifestaciju, a drugu po redu otvorio je gradonačelnik Pirota Vladan Vasić, koji je rekao da do pre nekoliko godina ovde nije bilo ni čestitog puta, ali je on izgrađen, vodovod sređen, otklonjeni drugi infrastrukturni problemi.