OPŠTINA u Novoj Varoši je nastavila tradiciju da, shodno mogućnostima, pomaže unapređenje lokalne medicinske službe, pa je ovdašnjem Domu zdravlja donirala kardiotokograf i mikroskop za citološku ambulantu. Savremena oprema vredna 500.000 dinara je namenjena Službi ginekologije koja godišnje obavi više od 11.000 pregleda i znatno će podići kvalitet zdravstvene zaštite žena.

- Kardiotokograf služi za praćenje trudnoće u trećem trimestru, posebno uterinske aktivnosti i srčane akcije ploda, dok je specijalizovani mikroskop važan za citološke preglede odnosno skrining grlića materice - objašnjava načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu žena dr Goran Mihajlović, i dodaje da je u okviru iste donacije dopremljen i raznovrsni set od pedesetak ginekoloških instrumenata koji se svakodnevno koriste.

Pročitajte još: Nova Varoš: Stigao novi sanitet

Direktor Doma zdravlja u Novoj Varoši dr Branko Popović podseća na to da je lokalna samouprava lane iz opštinskog budžeta za ove namene izdvojila oko pet miliona dinara, te da je i za ovu godinu planirana ista suma...

- Plan je da se investicioni ciklus u Službi za zdravstvenu zaštitu žena završi nabavkom savremenog ginekološkog stola, sa reflektorima i svom pratećom opremom. Očekujemo i da nam država pomogne pri kupovini modernog i kvalitetnog video-kolposkopa - kaže dr Popović, i naglašava da se u fokusu nalaze očuvanje zdravlje žena, prevencija teških oboljenja i briga o potomstvu.

I, ovo nije kraj ulaganja u novovaroško zdravstvo tokom ove godine, jer su već najavljeni proširenje parkinga, nabavka specijalizovanog vozila za hemodijalizu sa sedam sedišta, kupovina EKG aparata za potrebe Hitne pomoći i Pedijatrije, te nastavak obnavljanja opreme koja se koristi u laboratoriji, na Službi stomatologije i u bolničkim odeljenjima.