GUVERNER egipatske regije Crveno more general Ahmed Abdalah je prilikom posete Jagodini predložio da postavka ovdašnjeg Muzeja voštanih figura bude obogaćena i uspomenama na nekadašnjeg predsednika Egipta Gamala Abdela Nasera, te aktuelnog predsednika ove prijateljske zemlje Abdel Fatah al-Sisija.

- Naser i nekadašnji predsednik bivše Jugoslavije Josip Broz Tito su bili bliski prijatelji, pa je i saradnja između Egipta i SFRJ bila na veoma visokom nivou - izjavio je predsednik Jedinstvene Srbije, narodni poslanik i predsednik Skupštine grada u Jagodini Dragan Marković Palma. - Mi sada te odnose moramo da vratimo na pređašnji nivo, tim pre što je prvi čovek Egipta Abdel Fatah al-Sisi nastavio Naserovu politiku, pa je ova zemlja danas ponovo veliki prijatelj Srbije, kao što je nekada to bio slučaj sa Jugoslavijom.

Pročitajte još: PALMA: I Srbija i Egipat su faktori mira i stabilnosti

Palma kaže i to da je sa zadovoljstvom prihvatio predlog guvernera regije Crvenog mora Ahmeda Abdalaha, pa će već za narednih šest meseci - pored voštane figure predsednika Rusije Vladimira Putina - Muzej u Jagodini biti bogatiji za još dvojicu političara...

- Zahvaljujem gospodinu Markoviću za to što je prihvatio ovu ideju, pa će voštane figure nekadašnjeg i sadašnjeg predsednika moje zemlje biti deo postavke nesvakidašnjeg muzeja u Jagodini - poručio je general Ahmed Abdalah.

Abdel Fatah al-Sisi

- Kada, od juna, bude uspostavljena redovna i direktna avionska linija između Beograda i Kaira biće mnogo jednostavnije da srpski turisti dođu u Egipat, ali i da Egipćani masovnije počnu da posećuju Srbiju. Naravno, učinićemo sve što je u našoj moći da povećamo i ekonomsku saradnju između naše dve zemlje.

U znak prijateljstva, za delegaciju iz Egipta je u Jagodini napravljena torta na kojoj su se nalazile zastave prijatelja čije veze datiraju još od početka šezdesetih godina sada već prošlog veka. Poslasticu sa mnogo simbolike su zajednički sekli guverner egipatske regije Crveno more general Ahmed Abdulah, ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić i domaćin - prvi čovek Jagodine Dragan Marković Palma, a događaju je prisustvovao i ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić.

Tito i Naser - Foto Tanjug


Branko Ružić, Ivica Dačić, Ahmed Abdalah i Dragan Marković