PARAĆINCI u saradnji sa državom i nemačkom razvojnom KWF bankom realizuju veliki projekat unapređenja vodosnabdevanja, a posao vredan gotovo tri i po miliona evra nije prekidan ni tokom zimskih meseci.

Po dogovorenoj dinamici grade se dva bunara - u Gorunju i Dankovu - a istovetan posao predstoji na još dve lokacije, pa će dodatno vodosnabdevanje biti moguće i u sušnim periodima. Pritom je paraćinski "Vodovod" sopstvenim sredstvima već završio bušenje druga dva bunara, pa će ih na kraju biti ukupno šest novih - izdašnosti od po petnaestak litara vode u sekundi. Grad na Crnici i okolna sela će, tako, bar što se tiče vode za piće, biti mirni naredne dve decenije.

U okviru istog programa su nastavljeni i radovi na rekonstrukciji gradske mreže u više ulica, a trenutno je na redu ona koja nosi ime Dragoslava Marinkovića.


Pročitajte još: ZA DECENIJE BEZ ŽEĐI: JP "Vodovod" iz Paraćina započelo modernizaciju snabdevanja vrednu 3,4 miliona evra


Ipak, najbitniji deo projekta je zamena desetak kilometara glavnog cevovoda na trasi od Izvora do Paraćina, za koju je raspisivanje javne nabavke samo pitanje dana...

- Građevinsku dozvolu smo dobili, ali čekamo još saglasnost nadležnog ministarstva - kaže direktor JP "Vodovod" Nebojša Simić, i najavljuje da će zamena glavnog dovoda eliminisati dosadašnje gubitke do kojih je dolazilo zbog dotrajalosti.

U tom smislu se već pristupilo i digitalizaciji sistema upravljanja vodosnabdevanjem, kako bi se u svakom trenutku znala količina tečnosti u mreži. Merači protoka su, pritom, ugrađeni ne samo na kaptaži u Izvoru, već i kod glavnog rezervoara na Karađorđevom brdu, a biće postavljeni na svim važnijim segmentima mreže.

Nisu zaboravljena ni manja izvorišta, pa su dva merača već ugrađena na Topliku kod Popovca. Jedan kontroliše protok ka tamošnjoj Cementari, a drugi ka domaćinstvima u Popovcu, Buljanu, Zabregi i Stubici.

OPTIMALNO REŠENjE

IAKO ozbiljniji problemi u vodosnabdevanju Paraćina nisu tako česti, pre dva leta je potrošnja bila drastično povećana, a izdašnost izvorišta - zbog suše - smanjena. Novi bunari u tim kriznim situacijama će obezbediti dodatne količine, baš kao što će i pumpe za povećanje pritiska u zgradama, koje su prošlog leta masovno ugrađivane, osigurati da vode bude i na najvišim spratovima.