Ni kiša koja pada od jutros nije omela znatiželjne Paraćince da sačekaju da se tačno u osam otvore vrata prvog savremenog diskonta u toj opštini – marketa „Lidl” i da ispazare prve proizvode po slavljeničkim cenama. Vrpcu su presekli predstavnici „Lidla” i predsednik opštine Paraćin Saša Paunović, dok se Martina Petrović, rukovodilac korporativnih komunikacija ovog trgovinskog lanca u Srbiji zahvalila na toploj dobrodošlici.

- Izgradnju ove prodavnice ćemo pamtiti i po otkrivanju arheološkog nalazišta, a mi kao kompanija smo imali priliku da pomognemo da se, u saradnji sa arheolozima, istorija ovog prostora sačuva od zaborava, da omogućimo da se građanima barem delom dočara kako su Kelti i Dačani ovde živeli pre nas, rekla je Petrovićeva, dok je gradonačelnik Saša Paunović pohvalio saradnju te kompanije sa Zavičajnim muzejom, poželeo „Lidlu” uspešan rad, a građanima dobru kupovinu.

Pročitajte još - SENZACIJA U PARAĆINU: „Lidl“ otkrio nalazište iz bronzanog doba

Zaštitna arheološka istraživanja takom prošle godine finansirao je „Lidl”, a sproveo paraćinski Zavičajni muzej, čiji je direktor Branislav Stojanović čestitao „Lidlu” na društvenoj odgovornosti, odnosno brizi za očuvanje kulturnog nasleđa Paraćina.

Ispred marketa urađena je, u zemlji, pod staklom, stalna postavka fragmenata grnčarije pronađene prilikom iskopavanja, a ima i replika, tako da dolazak u „Lidl” može da bude vrlo edukativan. Ovo je jedina njihova prodavnica u Srbiji gde kupci mogu da se upoznaju i sa prastarim naseljem koje je postojalo u ovom delu Paraćina u prvom i drugom veku naše ere. Nažalost, zbog kiše, izložba na otvaranju nije bila vidljiva.

Stalna postavka fragmenata grnčarije Foto Zavičajni muzej

Foto Z. Rašić

Foto Z. Rašić

Foto Z. Rašić

Foto Z. Rašić