SUSEDNE opštine Kula i Odžaci u Zapadnobačkom okrugu zajednički će rekonstruisati put Kruščić - Bački Gračac, koji ih je decenijama spajao, a potom godinama razdvajao, jer je bio prepun kratera, zbog čega nije mogao da posluži ni kao poljski drum. U toku je treća faza sanacije ove saobraćajnice, duge oko šest kilometara, koju su potpuno razorili kamioni angažovani za prevoz šećerne repe sa njiva do fabrika.

U prvoj fazi je pre četiri godine kulski Zavod za izgradnju izdvojio 4.150.000 dinara i rekonstruisao trasu od 900 metara na svojoj teritoriji, čime je praktično krenuo u susret Odžačanima, koji su pre tri godine od Bačkog Gračaca prema Kruščiću presvukli asfaltom 3,3 kilometra oštećenog puta. Za taj posao je Vlada Vojvodine obezbedila 34 miliona dinara, a opština Odžaci 48 miliona.

Predsednici opština Kula i Odžaci Damjan Miljanić i Latinka Vasiljković, koji su ovih dana obišli radove na putu Kruščić - Bački Gračac, najavili su da bi saobraćajnica trebalo da bude potpuno obnovljena do kraja juna. Asfaltiraju se 974 metra puta na podruju kulske i 724 metra u ataru odžačke opštine. Ukupna vrednost investicije u ovoj, poslednjoj fazi je 47,2 miliona dinara, od čega je kulska lokalna samouprava izdvojila 25,9, a odžačka 21,3 miliona.


PROČITAJTE JOŠ - Kula: Vade kocke sa kolovoza četvrti put


- Kruščić, koji je zbog barijere prema Bačkom Gračacu bio poslednja stanica za autobuse koji su ovamo stizali iz Crvenke, jer nisu mogli da produže dalje, postaće zahvaljujući obnovljenoj saobraćajnici tranzitno naselje, čiji će žitelji brže stizati do Odžaka i Sombora i dobiti vezu od svega tridesetak kilometara do Luke Bogojevo i granice sa Hrvatskom - naglasio je Miljanić.

On je rekao da će rekonstruisani put biti od velikog značaja za privrednike u kulskoj opštini, ali i za građane iz ove sredine, jer mnogi od njih rade u kanadskoj fabrici "Magna" u Odžacima.

Latinka Vasiljković i Miljanić


Vasiljkovićeva je kazala da su građani s pravom negodovali zbog zapostavljanja najkraćeg puta između odžačke i kulske opštine, koji će, kad bude potpuno renoviran, rasteretiti ulične kolovoze u Bačkom Gračacu, Laliću i Odžacima teških kamiona natovarenih šećernom repom. Ona je istakla i da će obnovljeni pravac imati regionalni značaj, jer će biti prečica stanovnicima odžačke opštine do auto-puta Subotica - Novi Sad, odnosno evropskog puta E-75.


PROŠIRENjE I ODVODNI KANALI

PUT Bački Gračac - Kruščić ne samo što će dobiti nov asfalt, nego će i biti proširen sa četiri na šest metara. Biće uređene i bankine i napravljeni odvodni kanali za atmosfersku vodu koja je ostajala na kolovozu i pojačavala njegovo propadanje.