RALjEVO - Odlukom gradske Građevinske inspekcije dotrajali viseći pešački most kojim se sa obližnje magistrale prelazi na desnu obalu Ibra ka srednjovekovnoj tvrđavi Maglič u Ibarskoj klisuri, 25 kilometara od Kraljeva, zabranjen je za upotrebu i potpuno zatvoren žičanom ogradom.

Pročitajte još - Nabujali Ibar dodatno oštetio most ka srednjovekovnom Magliču (FOTO)

Nabujali Ibar je gotovo uništio konstrukciju i teško oštetio noseće betonske stope, pa je tako odsekao od sveta domaćinstvo Jove Ćirice i Mileve Luković na desnoj obali reke.

- Mnogo je daleko da se pešači zaobilaznim putem i prugom. Namirnica imamo dovoljno, tu su nam i komšije sa druge strane reke da nam priskoče u pomoć ako nam nešto zatreba, naročito Jovu koji je invalid – priča Mileva Luković.

Prema njenim rečima obišli su ih i članovi Gradskog štaba za vanredne situacije predlažući im da se privremeno presele u svoju kuću u Čibukovcu.


- Ne možemo da idemo nigde jer moramo da se staramo o dve krave i junadima. Za sada nam ništa ovde ne nedostaje, tu smo gde jesmo, a nadležni neka se pobrinu da što pre ososobe ovaj ili sagrade novi most – dodaje Mileva.


Ova ćuprija preko Ibra zapravo već nekoliko godina nema upotrebnu dozvolu, ali uprkos jasno i vidno istaknutoj tabli o zabrani, most je do nedavno svakodnevno koristio veliki broj turista koji žele da posete srednjovekovnu tvrđavu.

- Bujica je napravila velika oštećenja tako da je potpuno logično što je most zatvoren ogradom sa obe strane – kaže Aleksandar Nestorović, direktor JP za uređenje građevinskog zemljišta u Kraljevu.

- Postoji projekat da se napravi novi most i u našem je interesu da se ovaj problem što pre reši, a dok to ne bude učinjeno postaraćemo se za Jovu i Milevu čije je jedino domaćinstvo sa druge strane Ibra.

ZNAČAJ

IZGRADNjA novog i bezbednog mosta preko Ibra svakako je od velikog značaja za meštane ovog kraja, a i srednjevekovni Maglič bi, kao istorijsko-kulturni spomenik i atraktivna turistička destinacija, postao mnogo pristupačniji posetiocima.