U NERAZVIJENOJ opštini Plandište, sa pretežno starijim stanovništvom, ne postoji služba hitne pomoći, što stvara ozbiljne probleme u pružanju najosnovnijih zdravstvenih usluga ugroženim pacijentima. Zato je DZ "Prvi oktobar", čiji lekari sada po potrebi izlaze na teren, od nadležnih tražio da, uprkos zabrani zapošljavanja u javnom sektoru, što pre formiraju ovu službu, jer je trenutna situacija neizdrživa.

Pročitajte još: Zavejana sela bez lekara zbog godišnjih odmora

Direktor te zdravstvene ustanove dr Drago Božić objašnjava, za "Novosti", da je svih devet lekara primorano da, uz svakodnevni rad u ambulanti, odlazi i na teren ili zbrinjava hitne slučajeve, zbog čega trpe i zaposleni i pacijenti. Takvih intervencija bude i do 20 nedeljno.

- Kada dođe do hitnog poziva, oni ostavljaju svoje pacijente i zakazane preglede. Jednostavno, nije izvodljivo da jedna osoba istovremeno bude i izabrani i lekar hitne pomoći - ukazuje dr Božić. - Ako u datom trenutku nema dostupnog lekara, onda u intervenciju ide prvi koji je slobodan. Nema dežurstava. U krajnjem slučaju, i ja, kao direktor, izlazim na teren.

Priznaje, međutim, da je zbog komplikovane procedure formiranja tima za odlazak na teren, koji čine lekar, medicinska sestra i vozač, bilo nekoliko slučajeva da pacijenti čak i ne dočekaju hitnu intervenciju. Naročito kada treba da se ide u sela, udaljena i više od 20 kilometara.

Pročitajte još: Uveče kod lekara, ali s novčanikom

- Mi brinemo o 13 razuđenih sela, gde su ostali pretežno stariji stanovnici, sa hroničnim bolestima. Zato je formiranje službe hitne pomoći hitno potrebno - naglašava Božić.

Za to, kaže, postoje dva načina - da se ova služba formira u okviru njihove opšte prakse, ili da se stvar regionalizuje, pa da budu deo vršačke hitne službe. To su već predložili Zavodu za javno zdravlje Pančevo, a sa tim su upoznati i Ministarstvo i pokrajinski sekretarijat za zdravstvo. Od njih, međutim, još nema odgovora.

ZAPOŠLjAVANjE

ZA rad službe hitne pomoći u Plandištu bilo bi potrebno da se zaposle dva nova lekara, tri medicinske sestre i tri vozača, kako bi imali pet timova uvek spremnih za intervenciju. Dr Božić kaže da imaju svoja sanitetska kola, tako da bi to zapošljavanje bila jedina "investicija".