BAČ je dobio turističko preduzeće koje posetioce ove opštine u obilazak znamenitosti i prirodnih lepota vodi - biciklom. Naziv preduzeća je "Bajs iz najs", a pokrenuli su ga maturanti Srednje poljoprivredne škole. Oni su ovog leta upisali Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, a preduzeće će nastaviti da vode kao studenti.

- Preduzeće je izraslo iz učeničke kompanije, koju smo formirali radi učešća u regionalnom takmičenju "Dostignuća mladih" u Novom Sadu. Cilj nadmetanja bio je da se napravi kompanija koja bi mogla da radi u realnosti. Ideju za firmu "Bajs iz najs" dala je naša razredna, profesorka srpskog jezika i književnosti Zorica Subotić - navodi Adam Balić, jedan od preduzetnika.

Aleksandra Mujagić, zadužena za marketing, kaže da je testiranje preduzeća u praksi prevazišlo očekivanja, jer je probna turistička tura u aprilu ove godine bila više nego uspešna.

- Pozvali smo u goste mnoge škole, a odazvali su se đaci tehničkih škola iz Apatina i Mladenovca i gimnazije iz Stare Pazove.

Obezbedili smo im bicikle, a zahvaljujući mnogobrojnim sponzorima, naši prvi turisti, njih 25, platili su samo troškove puta. Bila je to ekskurzija kroz druženje - ističe Aleksandra.

Dvotočkašima kroz bačku ravnicu


Gosti su bili dočekani u Poljoprivrednoj školi, gde im je serviran doručak koji su pripremili učenici sa smerova pekar i proizvođač prehrambenih proizvoda, a povrće je stiglo sa školske ekonomije. Njima su potom podeljene mape i kompasi, s kojima su istraživali kulturno-istorijsko nasleđe Bača - srednjovekovnu tvrđavu iz 14. veka, najstariju u Vojvodini, franjevački samostan iz 12. veka, pravoslavni manastir Bođani iz 15. i tursko kupatilo iz 16. veka. Na jezeru Provala u Vajskoj ručali su u hotelu "Bački dvor" i učestvovali u Igrama bez granica.

- Želimo da promovišemo našu opštinu kroz edukativni, ekološki, gastro i agro turizam. Nudimo zdravu hranu, lokalne specijalitete i tradicionalna jela, a goste iz većih gradova vodićemo i u voćnjak, plastenike i staklenike školske ekonomije, da ih upoznamo s poljoprivrednom proizvodnjom - napominje Adam.


Pročitajte još: Plaketa tvrđavi Bač


Aleksandra najavljuje programe za različite generacije, koji ne bi bili samo jednodnevni.

- Stariji bi mogli da prenoće u hotelu, a mladi u šatorima. Za srednjoškolce ćemo organizovati i tematske žurke. U planu je i bioskop na otvorenom, na Provali, uz baklje, kao i puštanje lampiona želja iznad jezera - kaže Aleksandra.

Bajkom do srednjovekovne tvrđave - Foto "Bajs iz najs"


VODIČI NA OSAM JEZIKA

SVI poslenici firme "Bajs iz najs" ujedno su i turistički vodiči, spremni da sa gostima komuniciraju na osam jezika - srpskom, slovačkom, hrvatskom, engleskom, nemačkom, mađarskom, rumunskom i romskom. Kako objašnjavaju, žive u višenacionalnoj sredini i svako od njih govori više jezika.