DEO Beogradskog keja ispod Žeželjevog mosta će do 10. oktobra biti zatvoren za saobraćaj zbog radova na izgradnji novog izlivnog kolektora objekta NGC 1. Izliv se gradi ispod puta i nasipa, saopštava JKP "Vodovod i kanalizacija".

U prvoj fazi radova preseca se kolovoz, odnosno obe kolovozne trake na Beogradskom keju. Zbog kompleksnih tehnoloških karakteristika radova, to jest dubine rova pri iskopu, saobraćaj ispod novog drumsko-železničkog mosta, od Ulice Marka Miljanova do saobraćajnice koja je veza s pristupnom saobraćajnicom mosta i Venizelosove ulice, mora biti obustavljen.

Od Beogradskog keja u pravcu Ulice Bajči-Žilinskog, saobraćaj se preusmerava u Ulicu Marka Miljanova. Vozila koja dolaze iz Ulice Bajči-Žilinskog preusmeravaju se ka Venizelosovoj. Takođe, nov režim podrazumeva i obustavu kretanja pešaka i biciklista, što znači postavljanje zaštitne ograde koja onemogućava ulazak ili prolaz kroz gradilište, odnosno prilaz do samog rova.

Novi betonski izlivni kolektor, dužine 80 metara, biće za više od metar dublji od postojećeg, tako da pri niskom vodostaju Dunava neće ostajati na suvom i, samim tim, neće biti neprijatnih mirisa. Gornja ivica izlivnog kolektora je na 75,6 metara nadmorske visine, i samo u slučaju niskog vodostaja Dunava, ona će se pojavljivati na površini. Dok se ne izgradi centralni prečistač otpadnih voda, novi izliv će sve atmosferske i otpadne vode koje stižu u NGC 1 ispuštati u Dunav.

Pročitajte još: Novi Sad: Pumpe čuvaju okolinu

Kada se, kako napominju u "Vodovodu i kanalizaciji", izgradi prečistač, tokom suvih perioda i slabih kiša, sva kanalizacija gradskog sliva direktno će ići preko Žeželjevog mosta na postrojenje na Rokovom potoku. U slučaju obilnijih padavina, odnosno više od pet kubika u sekundi, što se u proseku dešava 12 puta godišnje, kanalizacija će se direktno prepumpavati u Dunav, a to je dva odsto od ukupne količine vode koja padne na teritoriji Novog Sada.

REZERVA

STARI izliv ostaje, kako kažu u JKP "Vodovod i kanalizacija", jer će GC 2 služiti kao "topla rezerva". Naime, GC 2 će se aktivirati samo u ekstremnim slučajevima velikih kiša.