IAKO je letnji školski raspust predviđen za odmor, to ne važi za đake Poljoprivredne škole "Radoš Jovanović Selja" u Prokuplju koji tokom čitavog leta na školskoj ekonomiji na površini od oko 15 hektara, obavljaju praksu. Koordinator praktične nastave u školi Miroslav Mitrović kaže da tokom leta u četiri grupe, po 15 radnih dana, đaci odrađuju profesionalnu praksu.

- Na školskoj ekonomiji učenici prvog, drugog i trećeg razreda opšteg smera, u sklopu nastavnog plana i programa, imaju i praktičan deo nastave tokom letnjih meseci. Oni u plastenicima, na farmi koka nosilja, školskoj radionici, u voćnjacima i školskom dvorištu, odgovorno i stručno rade - ističe Mitrović i dodaje da su đaci u plastenicima do kraja jula obrali gotovo 800 kilograma paradajza, kao i po stotinu kilograma krastavaca i paprike.

PROČITAJTE JOŠ - Učionica u voćnjaku i plasteniku 

Takođe, osim ratarskih kultura i jaja, građani su kupovali i kajsije, breskve i drugo voće, proizvedeno na školskoj ekonomiji.


VOĆE I ŽITARICE

NA školskoj ekonomiji zasađene su razne vrste voća, tako da se očekuje da ove godine rod šljive stenlej bude veći za polovinu nego lane, kada je ubrano 32.000 kilograma ovog voća. Takođe, tokom prve kosidbe, skinuto je 77.000 kilograma sirove deteline, a požnjeveno 3.100 kilograma pšenice.