OPŠTINU Kula čekaju velike investicije, od kojih će neke biti započete već ove godine, a reč je o izgradnji i rekonstrukciji puteva i kapitalnim komunalnim objektima. To je tokom nedavnog boravka u Zapadnobačkom okrugu najavila ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, na sastanku, kojem je prisustvovao i predsednik Opštine Kula Damjan Miljanić.

PROČITAJTE JOŠ - Retku vrstu sove ubila struja

- U toku je izrada projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju obilaznice za brzi motorizovani saobraćaj deonice državnog puta prvog reda Vrbas-Kula-Sombor, za šta će novac biti izdvojen iz republičkog budžeta. Vrednost posla je između 400 i 500 miliona evra. Očekuje se da radovi počnu već iduće godine - rekao je Miljanić.

On je istakao da će obilaznica znatno skratiti putni pravac i ubrzati promet robe, ali i rasteretiti saobraćaj kroz naselja. Pored izgradnje ove saobraćajnice, predviđeno je da se kompletno rekonstruiše auto-put od nadvožnjaka na ulazu u Kulu iz pravca Crvenke do ulaza u Vrbas.

- Već u novembru biće potpisan ugovor sa izabranim izvođačem, a odmah posle toga počeće i radovi. Planirano je ne samo da se put asfaltira, nego i proširi, napravi biciklistička traka, zameni osvetljenje na celoj deonici i urede pešački prelazi - naveo je Miljanić.

U septembru će, predočio je on, biti urađena i treća traka na raskrsnici u centru Crvenke, za šta će 23 miliona dinara obezbediti "Putevi Srbije", a sedam miliona lokalna samouprava. Predviđeno je i da se zajednički sanira i proširi put Kruščić - Ruski Krstur i izgradi biciklistička staza od Kule preko Crvenke do Sivca.

Naredne godine počeće i rekonstrukcija pruge Kula-Vrbas, koja je pre tri godine bila predviđena za gašenje zbog nerentabilnosti, ali je ipak opstala. Biće renovirane i železničke stanice u Kuli i Vrbasu.

Miljanić je kazao da je na insistiranje sekretara MZ Sivac Bobana Damjanovića, koje je oduševilo ministarku Mihajlović, u program finansiranja ušla i izgradnja kanalizacije i prečistača u ovom selu. Taj projekat, napomenuo je Miljanić, biće realizovan saradnjom vlada Mađarske i Srbije.


VISOKA TEHNOLOGIJA

FABRIKA vode biće napravljena na bazi tehnologije kojom je 2007. godine, prvi put u Srbiji, višak arsena u vodovodu Ruskog Krstura uklonjen pilot-projektom Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju (IHTM) u Beogradu. Metodom IHTM arsen je sveden na pet puta nižu koncentraciju od dozvoljenih 10 mikrograma u litru, a uz to su iz vode odstranjene i štetne organske materije.