GRADONAČELNIK mr Vladan Vasić i direktor dečje ustanove "Čika Jova Zmaj" Milka Colić su najavili da u Pirotu uskoro više neće biti liste čekanja za upis mališana.

Višedecenijski problem je rešen dogradnjom i proširenjem vrtića "Prvomajski cvet", koji je svojevremeno radio pod okriljem čuvene konfekcije "Prvi maj". Tada su u fabričkom krugu boravila i deca zaposlenih dok su oni bili na radnim mestima, a onda je i nadaleko čuvena firma - poput mnogih drugih u ovom gradu - otišla u istoriju.

- Ustanovu smo preuzeli pre desetak godina i od tada ne prestaju ulaganja. Aktuelna investicija od ukupno 22 miliona dinara se realizuje uz pomoć Kabineta ministra bez portfelja dr Slavice Đukić Dejanović, koja je zadužena za demografsku politiku, ali i iz lokalnog budžeta. Dosad smo proširili donji deo, a ove sezone se taj posao obavlja i na spratnom delu zgrade - kaže gradonačelnik mr Vasić, i podseća na to da Dečja ustanova u šest vrtića već brine o oko 1.200 dece.


PROČITAJTE JOŠ:
Majstorstvo posade "Iljušina": Zaustavljeno širenje vatre, avion-tanker izbacio 84 tone vode na Staroj planini

Sada će "Prvomajski cvet", u kojem je trenutno 350 mališana, dobiti još 400 kvadrata, što će - osim ukidanja liste čekanja - omogućiti i smanjivanje broja dece u već postojećim grupama.

Direktorka Milka Colić dodaje i to da će svaka grupa u ovom vrtiću imati svoje odvojene prostorije za boravak, te spavaonicu, trpezariju, toalete... a biće instalirano i podno grejanje.

KADROVI

UKIDANjE liste čekanja, odnosno veći broj dece u vrtićima podrazumeva i zapošljavanje dodatnog osoblja - od vaspitača, do servirki, čistačica i ostalih pomoćnih radnika. Zato će lokalna samouprava podneti zahtev za nova radna angažovanja, jer aktuelni Zakon o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru ne dozvoljava prijem novih kadrova u Dečju ustanovu.