KINESKA kompanija "Ziđin", posle otkupa i preostalih 60 odsto prava od američkog "Friporta", da bi postala jedini vlasnik licence za istraživanje u potencijalno najbogatijem nalazištu bakra i zlata na svetu, Čukaru peki - što ih je koštalo 390 miliona dolara - planira i da britansko-australijskom "Rio Tintu", sa kojim imaju ugovor o zajedničkom istraživanju na 20 lokacija u okruženju, ponudi kupovinu njihovog udela.

Kako saznajemo u borskom Institutu za rudarstvo i metalurgiju, Kinezi su ugovor o zajedničkom istraživanju područja koje se prostore sve do zaječarskog sela Nikoličevo nasledili kada su prošlog decembra za 1,4 milijardi dolara kupili kanadsku kompaniju "Nevsun". Sada preliminarne procene ukazuju na to da se radi o većem potencijalu nego što ga ima pomenuti Čukaru peki, pa bi "Ziđin" da izbegne ugovor o strateškom partnerstvu...

Pročitajte još - Iz “Bora” nestale čak tri tone zlata: Isplivali novi detalji pljačke veka

S druge strane, novac dobijen prodajom istražnih prava "Ziđinu", Amerikanci nameravaju da investiraju u razvoj nalazišta zlata u okolini Boljevca. Konkretno, kanadski "Mundoro", u partnerstvu sa američkim "Friportom", aktivno učestvuje u geološkim istraživanjima okoline tamošnjeg sela Savinac, gde su - na lokalitetu Tilva roš - pronašli sloj sa 30 grama zlata i čak 171 gramom srebra po toni.

Pored toga, kanadska kompanija "Dandi plemeniti metali" je objavila preliminarnu studiju izvodljivosti za otvaranje rudnika zlata na Crnom vrhu, između Bora i Žagubice. Tu bi se za devet godina, koliko će rudokop biti u funkciji, izvukle gotovo 34 tone ovog plemenitog metala, bruto vrednosti od 1,6 milijardi dolara. A, upravo DPM ima ugovor o zajedničkom ulaganju sa "Friportom" za istraživanje okoline zaječarskog sela Lenovac, gde sve ukazuje na nova ležišta bakra i zlata.

Ali, "Rio Tinto" je, u saradnji sa australijskom firmom "Rajden risorsis", započeo otkrivanje novih ležišta bakra i zlata u okolini Majdanpeka. Ugovorom o zajedničkom ulaganju, "Rio Tinto" se obavezao da će u istražna polja Zapadni Majdanpek, Majdanpek pojas i Donje Nevlje, tokom naredne tri godine, investirati 31,5 miliona dolara. Jer, početni rezultati ukazuju na to da na ovim lokalitetima i te kako treba kopati, pa je realno da i britansko-australijski konglomerat odluči da "Ziđinu" proda istražna prava u okolini Čukaru peki.

JADAR

od 2004, kada su otkrili ležišta litijuma i bora u okolini Loznice, "Rio Tinto" je u razvoj tog projekta investirao oko 200 miliona dolara. Početak eksploatacije ovog ležišta, koje bi ovim metalom trebalo da snabdeva čak deset odsto svetskog tržišta, očekuje se u neredne dve do tri godine.