SA 365 kapela, crkava i čuvenim manastirom Panoramitis, malo ostrvo Simi je jedan od poslednjih kutaka u Grčkoj u kojem se ništa ne menja već pet decenija.

Čitavo ostrvo je pod zaštitom države, a u svetu je čuveno po “beračima” sunđera. Naime, prvi kralj ostrva Glafkos, koji je bio bogati lovac na sunđere, uspeo je da ugrabi princezu Simi i njoj je napravio ovo lepo ostrvo. Ostrvo štiti Sveti Mihailo čija ikona u manastiru Panoramitis ima isceliteljske moći.

Dugo su stanovnici živeli od ronjenja i vađenja sunđera. Nažalost, sada se koriste sintetički sunđeri, a 2.300 ostrvljana živi od turizma, proizvode i maslinovo ulje, sušeni paradajz, vino.

Od Rodosa se do ovog ostrva Dodekaneza gliserom stiže za 45 minuta ili brodom za sat i po, a izlet košta oko 30 evra. Sam grad je podeljen na dva dela - donji Jalos i gornji Hori. Razdvaja ih 375 stepenika Kalistrata. Arhitektura ostrva je izuzetno kitnjasta, poput šarenih kolača. Malo podseća na Veneciju, jer je Serenisima, kao i Otomanska imperija, vladala ovim ostrvom na kojem su oduvek živeli Grci. Na vrhu Simija se nalazi zamak (na temeljima Agore) koji su izgradili vitezovi reda Svetog Jovana.


PROČITAJTE JOŠ:
Skijatos - biser Egejskog mora sa čak 66 plaža

Zanimljivost ostrva je toranj sa satom iz 1890. godine koji podseća na londonski Big Ben koji je izgradila porodica Petrides. Atrakcija je i hotel “Katerinetes” u kojem su Nemci 8. maja 1945. predali Dodekaneze Grcima. U gradu se može posetiti i Muzej nautike.

Iz svih delova ostrva pruža se lep pogled, pa kao što je i grad mesto za turiste sa posebnim ukusom, tako su i plaže divlje, usamljene, čiste i lepe.