TRADICIJA pivskih festivala u Nemačkoj traje vekovima i vezana je za kraj žetve, pa iako svi veći gradovi Bavarske organizuju festival u slavu piva, posebno se izdvaja čuveni Oktoberfest u Minhenu.

Lederhozne ili muške kožne bermude i dugačke drindl haljine sa dekolteom nisu obavezna “uniforma” za turiste (i koštaju najmanje sto evra), ali čine pivske festivale zanimljivijim. Litar piva košta oko 10 evra, a dobra mesta pod popularnim šatorima treba rezervisati, iako se uvek nađe slobodna stolica za dugačkim stolom.

Minhen je sinonim za nemačko pivo, a brojke dovoljno govore zašto treba otići u ovaj grad. Oktoberfest se prostire na 420.000 kvadrata pod 34 ogromna šatora u kojima se nalazi 106.000 stolica. Više od 7,2 miliona posetilaca popije 7,5 miliona litara piva, pojede pola miliona pilića i više od 200.000 kobasica! Inače, veliki pivski vašar u Minhenu traje do 7. oktobra.


PROČITAJTE JOŠ:
HAMBURG ZA 24 SATA: "Bitlsi", muzeji i pljeskavice

Štutgart je drugi nemački grad koji će “odzvanjati” do 7. oktobra. Festival piva podrazumeva i mnogo pereca i zabave u luna-parkovima, muzike i koncerata, a ovaj grad slavi stogodišnjicu prvog organizovanja ove manifestacije.

Drezden je takođe mesto dobrog provoda, a odličan je izbor za sve koji putuju u Prag, jer iz češke prestonice za 45 minuta mogu da stignu do pivskih šatora u Drezdenu.

Berlin je pun života tokom čitave godine, ali su liciderska srca i kobasice najukusnije na Kudamu (Ku Damm) krajem septembra i početkom oktobra.

Erlangen kod Nirnberga je gradić koji organizuje festival piva od 1755. godine kada je gradska vlast pijacu preselila u Burgberg, van istorijskog centra. Ovo je sada najveći frankonijski folk festival koji traje 12 dana, dok se preostalih 262 dana gradić priprema za proslavu.