TEK što se završila ovogodišnja sezona, mnogi turisti su već počeli da rezervišu odmor za leto 2019. godine!

Zvanično, cenovnike za narednu letnju sezonu turističke agencije objaviće 1. novembra, ali nemali broj putnika je već požurio da obezbedi svoje mesto pod suncem 2019. godine.

- Već smo primili tri predrezervacije za naredno leto - kaže Ljubiša Nešovanović iz “Robinzona”. - Dve porodice su rezervisale smeštaj na Pilionu, a “otišao” je i jedan apartman na Kefaloniji. Radi se o stalnim putnicima koji godinama letuju sa nama i dobro znaju šta žele. Ovakve rezervacije ćemo primati dok ne objavimo zvaničan cenovnik.


PROČITAJTE JOŠ:
Vazdušna oaza za čula

Predrezervacije se primaju za hotele i apartmane sa kojima će agencije sigurno raditi naredne godine. Iako deluje da je rano, agencije još tokom leta odlučuju sa kojim objektima će potpisati novi ugovor, a to zavisi i od žalbi turista. Naime, ukoliko su turisti zadovoljni nekim apartmanom i nisu dobili zamerke naših gostiju, ugovor se potpisuje još tokom leta i do kraja avgusta se daje kapara. Isto važi i za hotele i do novembra se zna u kojim će objektima naša agencija zakupiti smeštaj i tačno koje sobe. Recimo, mnogi turisti se u februaru iznenade kada čuju da su u hotelu “Skijatos palas” prodate sve sobe još u decembru!

- Prošle nedelje je došao čovek i tražio je konkretnu sobu u hotelu “Helenija jahting” na Siciliji - ističe Jelena Milanović iz “Viva travela”. - Još više je takvih primera za Grčku. Svima koji dobro znaju šta žele, toplo preporučujem da već na jesen, najkasnije do Sajma turizma krajem februara, rezervišu smeštaj. Onima koji ne znaju šta žele i najvažnija im je cena aranžmana, nikada ne preporučujem da uplate letovanje čim se pojavi cenovnik. Naime, nekada se dogodi da “last minit” bude jeftiniji od “frst minita” i onda su nezadovoljni.

Zanimljivo je da su oni koji uplaćuju u “frst minitu”, ipak, u dobitku, jer će letovanje otplaćivati na rate i do 10 meseci, pa će se s mora vratiti bez dugova. Takođe, ovakvi turisti mogu da biraju smeštaj koji ima najbolji odnos cene i kvaliteta. Oni koji čekaju “last minit” uvek moraju da računaju na kompromise, čak i ako dobiju dobru cenu.


PROČITAJTE JOŠ:
Veličanstveni slapovi - ponos Grka

DVA TALASA UPLATA

NAŠU turisti uplaćuju letovanje u dva velika talasa. Prvi talas je do Sajma turizma, odnosno marta, do kada traju “frst minit” popusti, koji su nekada i po 50 odsto. Drugi talas uplata počinje od maja, kada se prolepša vreme i naši turisti postanu sigurni da stiže leto! Najviše posla, međutim, domaće agencije imaju u aprilu kada se kupuju uskršnji i prvomajski aranžmani.