AUTOBUS broj 21 iz Niša za Gornju Studenu na Suvoj planini ima sve više putnika vikendom. Oni se prepoznaju po rančevima i štapovima za pešačenje. Meštani suvoplaninskih sela, donedavno jedini putnici, raduju se gostima, a radoznale bake ne mogu da odole da ih ne zapitkuju.

- Lele, što ste zgodne - odmeravala je bakica grupu planinarki u sportskim helankama i majicama. - Otkude ste?

Devojke i momci iz Niša, Beograda i Prokuplja raspričali su se sa starim planinkama, a ubrzo su se priključili i ostali putnici.

- Mnogo sveta dolazi na Trem, a najviše iz Beograda - komentarisao je meštanin Gornje Studene, odakle počinje planinarska staza. - Stižu i autobusom i kolima. Neki spavaju u planinarskim domovima ili u selu. Lepo je kad dođe taj narod, sve živne. Kupuju med, sir, mleko. I "Novosti" su pisale o nama.

Jedna planinarka upitala je starog planinca zašto se čuveni prevoj-vidikovac ispod vrha Trem zove Devojački grob.


PROČITAJTE JOŠ:
BORSKO JEZERO KAO PRIVLAČNA DESTINACIJA: I kupanje i planina

- Kad smo bili mladi i čuvali ovce, pričalo se da devojka koja tu dođe, više se ne vrati kao devojka - odgovorio je deka smeš

eći se. Njegova bakica ljutito prošišta: "Šta to pričaš deci, sram te bilo."

Od poslednje autobuske stanice u Gornjoj Studeni pešačka ruta vodi kroz živopisno selo puno košnica, zatim kroz livade i šumu, pored raskrsnica na kojima se staze račvaju ka suvoplaninskim vrhovima. Oni koji žele na najviši među njima, Trem, idu asfaltom do planinarskog doma na Bojaninim vodama. Zatim nastavljaju makadamskim putem do staze koja se odvaja naviše kroz lepu bukovu šumu do prevoja Devojački grob. Neki ovde ostaju da planduju, a neki nastavljaju ka vrhu visokom 1.810 metara. Vikendom, ova staza je jedna od najprometnijih u Srbiji, jer dok u niziji ključa od vreline, ovde svež vetar stvara prijatnu klimu.

- Tata, zašto su ljudi drugačiji nego u gradu, nasmejani su i pozdravljaju se, iako se ne poznaju? - pitao je trinaestogodišnji Aleksa oca, dok su se peli na gorostasni Trem.

- Bliže su nebu i suncu, a vetar im odnosi brige - odgovorio mu je otac.